Drentse jongeren gezocht voor theatervoorstelling Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Theater Na de Dam organiseren een theatervoorstelling op 4,5 en 6 mei bij het voormalige doorgangskamp. Theatermaakster Mariëtte Berbee uit Grolloo regisseert het stuk en is op zoek naar jonge spelers uit de omgeving.

Wat houdt de theatervoorstelling precies in?

,,We sluiten dit jaar aan bij het onderwerp van 4 en 5 mei comité: onderduik en verzet. Dat is nog een heel breed thema, daarom heb ik het teruggebracht naar verhalen die te maken hebben met Kamp Westerbork. Vanuit de organisatie wordt ernaar gestreefd dat jongeren ouderen ontmoeten die de oorlog hebben meegemaakt. Die uitwisseling tussen jong en oud staat centraal.”

Waarom ben je op zoek naar jongeren uit de buurt?

,,Theater Na de Dam organiseert theatervoorstellingen door jongeren op verschillende plekken in het hele land. Overal worden jongeren vanuit de directe omgeving bij het project betrokken. Doordat mensen uit de buurt komen of zijn opgegroeid ontstaan er mooie thema’s. Ik kom zelf ook uit de buurt en merk dat ik zelf altijd nieuwsgierig ben geweest naar Kamp Westerbork. Ik vroeg me bijvoorbeeld af of mijn buurvrouw er in de oorlog vanaf wist. Dat is een ander soort verbondenheid.”

Wat maakt spelen in Kamp Westerbork bijzonder?

,,Die plek draagt zoveel geschiedenis in zich en zoveel verhalen, Alle mensen die er werken zijn een soort levende encyclopedieën die de verhalen kennen en hebben vastgelegd. Het is een rijke plek, tegelijkertijd voel je ook de beladenheid ervan. Ik geef ook aan de spelers mee dat ze vanuit respect en bewustzijn moeten handelen. Er zijn dingen die hier niet kunnen maar in een theaterzaal wel.”

Wat kunnen jongeren die zich opgeven verwachten?

,,Het is best wel een intensief project. Ze moeten de meivakantie opofferen. Op de zondagen ervoor repeteren we vier keer. Dan staan de kennismaking met de plek, de ontmoeting met de ouderen en een dag buiten werken centraal. Vanaf het weekend van de meivakantie werken we tot en met 6 mei van 10.00 uur ‘s ochtends tot 17.00 uur aan de voorstelling. Jongeren moeten echt mee willen doen, motivatie is belangrijker dan ervaring. Vorig jaar was de groep heel divers. Van een 12-jarige die nog niet of nauwelijks op het toneel had gestaan en een bijna afgestudeerde theaterdocent uit Zwolle. De groepsdynamiek was toen ook heel bijzonder: huilende jongeren aan het einde van de week en dankbare ouders. Het was echt heel tof. Het is nog even afwachten, maar ik hoop dat het weer zo wordt.”

Wanneer ben jij tevreden over de voorstelling?

,,Na de laatste voorstelling. Het is zo’n kort maakproces dat het tot op de laatste minuut spannend blijft hoe het wordt en hoe het staat. Ik ben niet snel tevreden, maar als de voorstelling aankomt, dat het stuk ontroert of op een andere manier iets teweegbrengt is het voor mij geslaagd.”

Jonge acteurs tussen de 12 en 25 jaar kunnen zich hier opgeven. ,,Kijk wel goed of je aan de voorwaarden voldoet”, tipt Berbee.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.