Drentse kadastrale geschiedenis gedigitaliseerd

Opzoeken wie er ooit op welk perceel woonde? In Drenthe kan dat vanaf zondag 22 mei vliegensvlug. De kadastrale geschiedenis van de provincie is gedigitaliseerd.

In HISGIS, dat staat voor historisch (HIS) en Geografisch Informatiesysteem (GIS), kunnen geïnteresseerden reizen naar het verleden. Op digitale kadastrale kaarten zijn aan elk perceel teksten en cijfers gekoppeld met historische informatie. Deze gegevens kunnen als basis voor onderzoek dienen, naar bijvoorbeeld de geschiedenis van de ruimtelijke ordening, landschapsgescheidenis en bewoningsgeschiedenis van dorpen, steden, regio’s en provincie.

De fundering is het oudste kadaster van de provincie, uit 1832. Daarover liggen verschillende kaartlagen, gesorteerd op thema of chronologie, die naar hartelust gecombineerd kunnen worden. De database kwam tot stand met de hulp van de Fryske Akademy en vrijwilligers.

Presentatie

De officiële presentatie van HISGIS vindt zondag 22 mei plaats in het Drents Archief in Assen, met lezingen van Hans Mol en Johan Feikse van de Fryske Akademy. Opgave voor het bijwonen van deze bijeenkomst is noodzakelijk en kan via info@drentsarchief.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.