Drentse kerken omarmen Top 2000

De klanken van de hits van Normaal, AC/DC en De Jeugd van Tegenwoordig kunnen in deze tijd van het jaar zomaar in de kerk te horen zijn. Steeds meer kerken organiseren Top-2000 diensten.

‘Het was toppiehoppie”, roept dominee Hetty Boersma nog altijd enthousiast als ze vertelt over de dienst zondagmorgen in Hoogeveen. Daar vond in de Oosterkerk één van de eerste Top 2000-diensten van het land plaats. Een speciale dienst die aansluit bij de hitlijst van Radio 2.

Bekende nummers als We Are The World en Thank You For The Music werden uit volle borst meegezongen. ,,En voorafgaand aan een moment van stilte draaiden we The Sound Of Silence, dat werkte verrassend goed”, blikt Boersma terug. ,,Het was net zo druk als tijdens kerstdiensten, en veel mensen kende ik niet eens. Er zijn veel jongeren op af gekomen, maar ook van de oudere garde heb ik positieve reacties gehad.”

Stemmen op favorieten

Onder meer in Borger, Hollandscheveld en Roden worden dit jaar nog Top 2000-kerkdiensten georganiseerd. Internetkerk mijnkerk.nl bedacht in 2013 een dienst die aansluit bij het radioformat. Kerkgangers kunnen stemmen op nummers waar zij ontroerd van raken of een verhaal bij hebben. Die verhalen en gevoelens staan centraal bij de samenkomsten.

Dit jaar zijn er landelijk meer dan honderd kerken aangemeld, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. In Drenthe is eenzelfde trend te zien. Daarnaast zijn er kerken die de dienst organiseren en niet zijn aangesloten bij mijnkerk.nl.

Popdienst voor de jeugd

De Mariakerk in Ruinen is zo'n kerk. ,,De formule is vergelijkbaar, maar we willen het in onze eigen stijl doen”, vertelt dominee Georg Naber. Inwoners van Ruinen krijgen de kans eigen muzikale initiatieven aan te dragen. ,,Het is de eerste keer dat we het organiseren en we bekijken of het zo bevalt.”

Bij zondagdiensten zitten er vijftig mensen in de Ruiner kerk, terwijl er meer dan duizend leden zijn. ,,We hopen een grotere groep mensen aan te spreken met deze dienst. Het is iets voor alle leeftijden”, zegt Naber, die ook jongeren hoopt te enthousiasmeren. ,,We hebben al twee keer eerder popdiensten georganiseerd, in een iets andere vorm. Dat lokte ook meer mensen naar de kerk.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.