Drentse militairen naar Polen voor grote oefening

De Nederlandse landmacht doet de komende zes weken mee aan een grootscheepse militaire NAVO-training in Polen. Het is de grootste oefening in jaren.

Woensdagochtend gaat het eerste deel van de meer dan honderd Nederlandse militaire voertuigen vanuit het Drentse Darp naar Drawsko in West-Polen. De gevechtsvoertuigen, bergingstanks en pantservoertuigen vertrekken om 11:30 uur vanaf de Johannes Post kazerne. In Steenwijk worden de voertuigen om 13:00 uur op de trein geladen.

De eerste militairen, onder meer uit Havelte, zijn maandag reeds naar Polen afgereisd. Zij zijn daar begonnen met de voorbereiding van de oefening. Aan de training nemen in totaal 4.500 militairen deel. Onder meer uit Duitsland, Polen, Estland, Canada en de Verenigde Staten.

NAVO-missie

De oefening is een voorbereiding op de NAVO-missies in de Baltische staten. Zo worden de militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade gestationeerd in Litouwen. Op die manier wil de NAVO laten zien dat de bondgenoten eensgezind zijn in de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied.

De beslissing van de NAVO tot het sturen van militairen naar de Baltische staten is een reactie op de assertieve houding van Rusland. Daardoor is volgens defensie de veiligheidssituatie in Europa de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.