Drentse natuur scoort hoge cijfers

Het Dwingelderveld is het populairste natuurgebied in Drenthe. Het Drouwenerzand, Veenhuizen/Fochtelooërveen, het Drents-Friese Wold en de Boswachterij Gieten-Borger completeren de top 5.

Dit blijkt uit onderzoek van het bureau NBCT-Nipo in opdracht van Staatsbosbeheer onder bijna vierduizend mensen. De 35 Drentse natuurgebieden die zij met name noemden, scoorden gemiddeld een 8-. De ondervraagde mensen besteedden per bezoek ter plaatse gemiddeld 8,44 euro.

De respondenten werd gevraagd welke Drentse natuurgebieden zij in 2015 hebben bezocht. De provincie en het Recreatieschap Drenthe betaalden mee aan het onderzoek. De uitkomst werd woensdag gepresenteerd bij de officiële opening van de vernieuwde natuurpoort Spier in het Dwingelderveld.

De 35 Drentse natuurgebieden uit het onderzoek trekken samen jaarlijks bijna 3 miljoen bezoekers. Het Dwingelderveld verwelkomt jaarlijks bijna 610.000 mensen, het Drouwenerzand op de Hondsrug zo’n 585.000. De overige drie parken in de top 5 zitten tussen de 350.000 en 500.000 bezoekers.

De ondervraagde bezoekers bleken voor bijna de helft uit buurprovincies (27 procent) of de rest van het land (20 procent) te komen. De overige 53 procent van de natuurliefhebbers kwam uit Drenthe zelf.

Kritiek was er op voorzieningen die ontbraken of defect waren. Mede daarom was Staatsbosbeheer afgelopen voorjaar in veel Drentse natuurgebieden druk met het verbeteren, vervangen en opknappen van bankjes, informatiepanelen, parkeerplaatsen, picknickplekken en fiets/wandelpaden.

In het Dwingelderveld is de complete omgeving van de Boslounge bij de afrit A28 opgeknapt en omgedoopt tot Natuurspoor Spier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.