Voor het eerst zijn in Nederland eikenprocessierupseitjes aangetroffen die geen rupsen bevatten, maar larven van een parasitaire sluipwesp. De Drentse processierupsexpert Silvia Hellingman deed de bijzondere ontdekking.

Sluipwespen worden al jaren gekweekt en ingezet om de eikenprocessierups te bestrijden. De meeste soorten injecteren hun eitjes in de lichamen van de rupsen, maar nog nooit waren in Nederland ook geïnfecteerde eitjes gevonden.

Onderzoeker Silvia Hellingman van het Kenniscentrum Eikenprocessierups deed de bijzondere ontdekking in Spanje, waar ze op dit moment de dennenprocessierups onderzoekt.

Laaiend enthousiast

„Ik kreeg vanuit Nederlandse onderzoekstations eipakketten opgestuurd, om te bekijken hoeveel last de eitjes hebben gehad van de vorst. Dat doe ik al meer dan tien jaar, maar dit keer stuitte ik heel snel op eitjes die geïnfecteerd waren door sluipwespen. Daarop heb ik direct contact gezocht met het kenniscentrum, want dit is een primeur voor Nederland.”

Hellingman zegt laaiend enthousiast te zijn over haar ontdekking. „Dit is een signaal dat het arsenaal aan natuurlijke vijanden in Nederland wordt uitgebreid, en dat is heel belangrijk. Deze sluipwespen kunnen helpen om dichter bij de natuurlijke balans te komen, die nodig is om overlast van de processierups tegen te gaan.”

Aan de larven van de sluipwespjes kan Hellingman niet exact zien om welke soort het gaat. Wel hebben de diertjes een bijzondere leefwijze, vertelt ze. „De moedersluipwesp lift mee op het lijf van de vlinder en wacht tot de vlinder haar eitjes afzet. Vervolgens injecteert ze de eitjes snel, voordat deze hard worden. Een geïnfecteerd nest brengt hierdoor veel minder rupsen voort.”

Eitjes weerstaan strenge vorst

Op een later moment gaat een specialist de uitgekomen insecten determineren, om definitief vast te leggen welke soort is aangetroffen. Om de natuur te beschermen tegen pottenkijkers, wil Hellingman niet kwijt waar de eitjes precies zijn gevonden.

Hellingman constateerde overigens ook dat de gezonde rupsen in de eipakketjes, ondanks de strenge vorstperiode van vorige maand, goed zijn ontwikkeld. „De rupsen blijken ieder jaar opnieuw uitstekend beschermd tegen de Nederlandse weersomstandigheden.” Verwachting is dat de jeukrupsen daarom rond 10 april ‘gewoon’ weer massaal uit hun eitjes kruipen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe