Drentse politiek wil snelwegsnelheid terug naar 120

De snelheid op de Drentse snelwegen moet terug naar 120 kilometer per uur. Dat vindt een meerderheid in Provinciale Staten. Verantwoordelijk gedeputeerde Henk Brink (VVD) zou hier bij de minister van Infrastructuur en Milieu op moeten aandringen.

Dat heeft een meerderheid van het Drents parlement woensdag besloten. De fracties vinden dat een snelheid van 130 kilometer per uur niet bijdraagt aan de veiligheid van de snelwegen. Extra geluidsproductie, stikstofuitstoot en CO2-uitstoot wegen volgens een meerderheid van de Statenleden niet op tegen minimale tijdswinst.

De motie hierover werd in juli al eens ingediend door GroenLinks en de PvdA, maar toen staakten de stemmen bij twintig voor en twintig tegen. Nu kreeg de motie steun van beide partijen steun van de ChristenUnie, SP en D66, totaal 21 stemmen. De VVD, CDA, PVV, 50Plus en Sterk Lokaal (achttien stemmen) zijn tegen.

Brink ontraadde in juli de motie al eens, onder meer omdat hij vindt dat de automobilist gebaat is bij duidelijkheid en niet een nieuwe snelheidswijziging. Brink was woensdag niet aanwezig. Hij kan de motie naast zich neerleggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.