Quinten Zantinge (links) en Gijs Even trainen voor het wK rolstoelbasketbal in Hamburg. Foto: Marnix Schmidt

Drentse rolstoelbasketballers naar WK in Hamburg

Quinten Zantinge (links) en Gijs Even trainen voor het wK rolstoelbasketbal in Hamburg. Foto: Marnix Schmidt

Quinten Zantinge uit Havelte en Gijs Even uit Steenwijksmoer bereiden zich voor op het wereldkampioenschap voor rolstoelbasketballers. Oranje doet, met de twee Drenten, mee aan het mondiale kampioenschap van 16 tot en met 26 augustus in het Duitse Hamburg.

Quinten Zantinge uit Havelte en Gijs Even uit Steenwijksmoer bereiden zich voor op het wereldkampioenschap voor Rolstoelbasketballers. Oranje doet, met de twee Drenten, mee aan het mondiale kampioenschap in het Duitse Hamburg van 16 tot en met 26 augustus.

Het zijn drukke weken voor rolstoelbasketballers Quinten Zantinge (18) en Gijs Even (23). Na heel veel trainingsuren in binnen en buitenland en veel toernooien is de Dutch Battle in Nieuwegein deze week de laatste test op weg naar het WK.

De mondiale kampioenschappen voor rolstoelbasketballers oftewel the Wheelchair Basketball World Championchips georganiseerd door het IWBF (International Wheelchair Basketball Federation). ,,Na de Dutch Battle zijn we helemaal klaar voor het WK’’, geeft Zantinge strijdbaar aan.

Na een skiongeluk in rolstoel

De in het ziekenhuis van Meppel geboren en in Havelte opgegroeide rolstoelbasketballer doorliep alle jeugdteams van Oranje: U18 en U23. Zantinge belandde in een rolstoel na een skiongeluk op zijn tiende.

‘We zullen ervoor moeten werken, soms beuken, dan komt het goed’

 ,,Een dom ongelukje, dat iedereen zou kunnen overkomen. Daardoor heb ik een incomplete dwarslaesie. Na mijn revalidatie ging ik al snel weer sporten.’’ Zitskiën en rolstoeltennis gingen Zantinge bepaald niet slecht af, maar uiteindelijk koos hij voor rolstoelbasketbal. ,,Men zei dat ik veel talent had. Zelf koos ik heel bewust voor rolstoelbasketbal, want ik wilde naar de paralympics in Rio en dat is gelukt.’’

Gijs Even kwam ter wereld in het ziekenhuis van Hardenberg, maar woonde, na drie dagen hospitaal, zijn hele jeugd in Steenwijksmoer. De getogen Drent zit sinds 2014 bij de Oranjeselectie.

Ziekte van Perthes

Even kan korte afstanden lopen. Hij voetbalde aanvankelijk bij Protos, maar werd op zijn zevende geconfronteerd met de ziekte van Perthes. Een bloed- en botziekte, waardoor hij nog slechts een derde van de kop van zijn rechterheup over heeft.

,,In de rolstoel heb ik meerdere sporten geprobeerd: handboogschieten, wheelen en rolstoelhockey. Op mijn zestiende kwam ik in de greep van het rolstoelbasketbal en trainde ik zoveel mogelijk bij Second Dribble in Hardenberg en Mustangs in Emmen.’’

Beide Drenten wonen al enige jaren op Papendal bij Arnhem en volgen daar het volle basketbalprogramma en de intensieve trainingen van Oranje onder leiding van bondscoach Cees van Rootselaar, ex-Oranje basketballer van de valide sporters en ex-speler van Den Helder.

Competitie spelen ze beiden in Duitsland. Guard Zantinge speelt voor Baskets 96 Rahden en center Even heeft Köln99ers als club. De Drentse rolstoelbasketballers liepen elkaar in de competitie net steeds mis, omdat Zantinge met zijn vorige club Osnabrück niet op het hoogste niveau speelde.

Focus op Hamburg

Aan hun Duitse clubs wordt nu totaal niet gedacht. De focus ligt helemaal, na de zevende plek in Rio en de vierde plaats op het EK van vorig jaar op Tenerife, op de aanstaande wereldkampioenschappen in Hamburg. Zowel Zantinge als Even denkt genoeg aan spelen toe te komen in het team van bondscoach Van Rootselaar.

 In één opstelling is Zantinge zelfs de startende guard. Beiden zien een hoge klassering voor de Oranje- mannen zeker zitten op het aanstaande WK. Ze houden wel een kleine slag om de arm.

,,De concurrentie is groot, maar ik denk dat we moeten gaan voor de top 6’’, zegt Zantinge bescheiden. ,,Dat gaan we redden. We zullen ervoor moeten werken, soms beuken en dan komt het goed. Verdedigend zit het potdicht bij ons.’’

,,Ik wil gaan voor een medaille’’, klinkt het strijdbaar uit de mond van Even. ,,De VS, Spanje, Engeland, Turkije en Duitsland zijn stevige concurrenten, maar wij kunnen ons daar, denk ik, zeker tussen mengen.’’

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu