Drentse schaapskuddes onderwerp van gesprek

De Drentse gescheperde schaapskuddes staan met stip op de politieke agenda en zijn volop onderwerp van gesprek.

Dat is volgens Albert Kerssies van de Stichting Behoud Drentse Schaapskuddes de winst van de storm aan publiciteit van de afgelopen dagen en het debat gisteren in de Drentse Staten.

In ruime meerderheid ging het Drentse parlement weliswaar niet akkoord met een extra subsidie van 75.000 euro voor de tien kuddes met scheper, maar de Staten gooiden de deur niet keihard in het slot. ,,De politici willen meedenken over hoe het gat moet worden gedicht en sluiten voor de jaren na 2016 extra geld niet uit'', aldus Kerssies.

Nieuwe regeling
Om de kuddes in stand te houden heeft gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) een nieuwe regeling in elkaar gezet. Die komt neer op een subsidie van ruim 335.000 euro per jaar voor de tien Drentse kuddes. Dat was 240.000 euro voor, tot voor kort, acht kuddes. Alle partijen zijn voor de nieuwe regeling. De verhoging met een ton is volgens de VVD een ‘mooi maximum'. Alleen D66 en GroenLinks zijn op voorhand bereid nog eens dieper in de buidel te tasten.

Zo uitgesproken als de VVD zijn de andere partijen niet. Aan de ene kant sporen zij de kuddes aan om meer geld uit zichzelf te halen als toeristische attractie, maar zijn aan de andere kant ook best bereid mee te denken over de vraag hoe het gat te vullen. Kerssies en de zijnen hebben namelijk berekend dat er per kudde nog 20 mille bij moet om het hoofd ook in de toekomst boven water te kunnen houden. Van dat bedrag vragen ze de provincie 7500 euro per kudde extra ter beschikking te stellen, zodat het totale subsidiebedrag uitkomt op 410.000 euro per jaar. Het resterende deel van de 20 mille willen de besturen van de kuddes via andere kanalen bij elkaar harken.

Stap te ver
Om zonder enige onderbouwing extra geld op tafel te leggen, is voor de meeste partijen een stap te ver. Omdat de Drentse kuddes zijn toegetreden tot de nationale inventaris voor de lijst van immaterieel werelderfgoed, hebben de dieren niet alleen een toeristische maar ook culturele waarde. Volgens een aantal partijen is het dan ook denkbaar dat er in de toekomst geld uit de cultuurbegroting naar de kuddes gaat.

Of het beter vermarkten van de kuddes soelaas biedt, vraagt Kerssies zich af. ,,Wol levert weinig op en vlees iets meer. Het is niet gebruikelijk op je verjaardag entree te heffen, maar we kunnen bij de kraamvisites 1 of 2 euro entree vragen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.