Drentse schaatssoap duurt voort: liefhebbers zijn de dupe

Drenthe heeft begin 2020 geen nieuwe kunstijsbaan. Hoogeveen heeft meer tijd nodig voor de bouw van de baan en moet afwachten of Provinciale Staten dat toestaat.

Volgens burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen werd pas half september duidelijk dat de deadline voor een kunstijsbaan met zwembad in Hoogeveen onhaalbaar is. De gemeente vraagt Provinciale Staten om uitstel van de einddatum naar maart 2021. Uiterlijk dan moet er geschaatst kunnen worden in Hoogeveen. Dat is zo’n vijftien maanden (!) later dan de huidige einddatum.

Grote zorg en twijfel

De gemeente Hoogeveen lijkt de laatste in rij waar het besef is doorgedrongen dat de huidige deadline een utopie is. Er is in brede kring grote zorg en twijfel over de tijdsdruk. Bronnen zeggen dat de gemeente achter de schermen al veel langer contact heeft met de provincie over de einddatum.

Die deadline is nog zwaarder onder druk komen te staan nadat Hoogeveen besloot om niet alleen een kunstijsbaan te bouwen maar daar ook een nieuw zwembad aan te koppelen. Nieuw onderzoek en aanvullende rapportages vergden extra tijd. Maar die luxe heeft Hoogeveen niet.

De formele opstelling van Gedeputeerde Staten was (en is) dat aan die deadline niet getornd wordt. Ook om Assen, dat eerder nul op het rekest kreeg, niet in de gordijnen te jagen.

Felle strijd

Hoogeveen en Assen waren lange tijd in een felle strijd verwikkeld om een kunstijsbaan in hun gemeente te krijgen. Beide plaatsen lonkten naar de provinciale bouwsubsidie van 5 miljoen euro. Na lang wikken en wegen vond het provinciebestuur dat de baan naar Hoogeveen moest gaan, waarna Provinciale Staten er in juli 2017 een klap op gaf.

Hoogeveen kwam bij de verdere uitwerking al snel 4 miljoen euro tekort. Dat had te maken met een verwachte bijdrage van bouwonderneming BAM die later weer van tafel ging omdat er grote twijfel was over mogelijke staatssteun. Dat risico wilde de gemeente niet nemen.

Obligatiefonds nog zonder euro

Door een nieuw zwembad te combineren met de realisatie van de kunstijsbaan kan Hoogeveen in de bouwkosten 3 miljoen winnen. Het ontbrekende miljoen moet door het obligatiefonds afgedekt worden, zodat de balans weer in evenwicht is. In dat fonds, dat 5,5 miljoen euro moet bijdragen, zit trouwens nog geen euro. Het drijft op (mondelinge) toezeggingen van bedrijven en particulieren.

Nu Hoogeveen tot de conclusie is gekomen dat de huidige deadline onhaalbaar is, dreigt de gemeente de 5 miljoen euro bouwsubsidie van de provincie mis te lopen. Voorwaarde voor dat geld is namelijk dat Hoogeveen de ijsbaan uiterlijk op 1 januari 2020 geopend heeft. En dat wordt ‘m niet.

Prijskaartje van 31 miljoen

Het verzoek tot uitstel is gedaan omdat Hoogeveen de miljoenen hard nodig heeft voor de financiering van het megaproject dat in totaal zo’n 31 miljoen euro kost. De boodschap van de gemeente: zonder bouwsubsidie géén ijsbaan en uiteindelijk een veel duurder zwembad door een wegvallend bouwvoordeel en obligatiefonds.

In dat licht is het bestuurlijke sentiment vanuit Hoogeveen gaan schuiven. Niet de felbegeerde dagattractie voor Hoogeveen is leidend. De burgemeester wijst vooral op het belang van kunstijs in Drenthe, in de hoop de Statenleden mee te krijgen. Loohuis: ,,Willen we niet later dan in maart 2021 een kunstijsbaan in deze provincie? Dan is Hoogeveen de locatie waar dat het beste en snelste gestalte kan krijgen.’’

De burgemeester beweert dat ‘met de kennis van nu’ de deadline in het aanvankelijke plan voor alleen een kunstijsbaan in Hoogeveen ook was overschreden, met ongeveer een half jaar.

Meer voetangels en klemmen

Het traject tot een kunstijsbaan met zwembad heeft echter meer voetangels en klemmen. Het rapport van de Rekenkamercommissie dat, op verzoek van de gemeenteraad, onderzoek heeft gedaan naar de financiële onderbouwing, informatievoorziening en gevolgde procedures verschijnt op 16 oktober. De uitkomst is nog ongewis, maar de raad kan op de rem trappen.

Verder liggen nog risico’s op de loer bij de aanbesteding van het megaproject: bouwtijd, materialen, kostenstijgingen. De gemeente verwacht binnen de totale investering van 31 miljoen euro te kunnen blijven voor de bouw van kunstijsbaan met zwembad. Door te kiezen voor een bepaalde aanbestedingsvorm (zogeheten bouwteamconstructie), denkt Loohuis er meer grip op te kunnen houden. De gemeente wil dan met een marktpartij het plan verder uitwerken.

‘De wedstrijd is gespeeld’

Is dit allemaal te verkopen aan Assen? ,,Die wedstrijd is gespeeld, de competitie is voorbij’’, stelde Loohuis woensdag. ,,Dit is een nieuwe situatie, waarbij je een nieuwe spelregel kunt instellen.’’ Hij verwijst naar de sport, waar dat soms ook gebeurt. ,,Zijn dan alle voorgaande wedstrijden opeens ongeldig? Nee. Je moet er gewoon even aan wennen.’’

De komst van de Hoogeveense kunstijsbaan heeft tot dusver alle kenmerken van een hindernisbaan. En de bestuurlijke soap krijgt een nieuw hoofdstuk. De Drentse schaatsliefhebber is ondertussen de dupe en moet nog langer plaatsnemen in de wachtkamer. Kunstijs in Drenthe ontbreekt al sinds de sluiting van de baan van de Bonte Wever in Assen, maart 2016.

Onzeker lot

Het Kleine Bols IJsstadion in Hoogeveen, vernoemd naar de twee schaatscracks, is nog altijd een papieren tijger. Met een onzeker lot.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.