Drentse scholen willen naar Groningse kust om te helpen, maar zijn niet welkom: 'We kunnen grote groepen niet aan'

De scholen in Assen en Norg die wilden helpen om de Noord-Groningse kust op te ruimen, zijn afgebeld. De reden: ze zijn met een te grote groep.

Bovenbouwleerlingen van Kindcentrum De Vuurvogel in Assen en klas 2 van het Dr. Nassau College in Norg wilden vandaag en morgen richting de kust van de Waddenzee afreizen om mee te helpen bij de opruimacties. Daar is, net als op verschillende Waddeneilanden, veel troep aangespoeld van de overboord geslagen containers van het schip de MSC Zoe.

Komst tegengehouden

Rijkswaterstaat en het Waterschap Noorderzijlvest hebben donderdagmorgen laten weten op dit moment geen gebruik te kunnen maken van de diensten van de Drentse leerlingen. Die hadden zich bij Zeehondencrèche Pieterburen gemeld om te helpen, maar het waterschap zelf heeft nooit om de hulp van grote groepen gevraagd.

„Wij vinden het een superinitiatief van deze scholen en zijn blij met alle hulp die wordt aangeboden, maar kunnen zulke grote groepen op dit moment simpelweg niet aan,” licht woordvoerder Treja Akkerman van Waterschap Noorderzijlvest toe.

Ongeveer 50 mensen van het waterschap zijn elke dag in touw op de dijken in Noord-Groningen. Daarnaast komen er dagelijks kleine groepjes vrijwilligers een handje helpen. „Die vangen we op en geven we materiaal. Op dit moment hebben we helaas niet de capaciteit om grote groepen leerlingen te coördineren en op te vangen. Hoe goed bedoeld ook, je voelt je toch verantwoordelijk voor ze als ze de dijk op stappen.”

Niet nodig

Zoals het er nu uitziet is de komst van grote groepen opruimers naar de Noord-Groningse kust ook niet nodig, weet Akkerman. „Maar dat kan nog veranderen. We weten niet wat er nog in zee drijft, dus met vloed kan er ineens weer een grote lading troep aanspoelen. Mocht het nodig zijn, gaan we de leerlingen uiteraard alsnog vragen te komen helpen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.