Drentse schoonzussen beginnen eigen school

ANP

Twee schoonzussen uit Peize en Eelderwolde zijn bezig met het opzetten van een eigen basisschool. In september 2017 moet de Brede Basisschool De Verwondering starten met een kleutergroep.

Titia Snip en Marjan Kolk zijn een crowdfundingactie begonnen om de school financieel in de benen te helpen en zijn tegelijk op zoek naar een pand. Ze hebben zich aangemeld bij de Rabobank-campagne ‘Pioniers voor de regio’ om een startkapitaal van 14.000 euro bijeen te brengen. Daarvan is 10 procent binnen. De school moet zichzelf gaan bedruipen, hetgeen wil zeggen dat de ouders de kosten moeten willen dragen, zoals dat bij meer zogenoemde staatsvrije scholen het geval is.

De Verwondering heeft momenteel twee aanmeldingen, onder wie het zoontje van Marjan. Negen ouders overwegen hun kinderen naar de nieuwe school te sturen. Het ideaal van Titia en Marjan op langere termijn is een schoolgebouw dat geheel zelfvoorzienend is en waar de natuur een belangrijk onderdeel kan zijn van het leerproces.

Kinderen in hun kracht zetten

Titia komt uit het regulier onderwijs en meent dat daar te weinig aandacht is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. „Ik vind het vooral belangrijk dat kinderen dingen leren door het echt te doen en niet uit een boekje, met andere woorden op een natuurlijke manier. Op deze manier wil ik straks ook les gaan geven”, vertelt ze. Marjan zocht naar eigen zeggen tevergeefs naar een school voor haar zoontje, waar hij vooral leert wie hij is, wat hij kan en weet waar hij zich in kan ontwikkelen, zodat hij zich daarna staande kan houden in elke maatschappij.

Het moet een plek zijn waar, zoals Marjan het noemt, kinderen in hun kracht gezet worden. Dat is volgens haar de beste voorbereiding voor de onvoorspelbare toekomst. Het gewone onderwijs staat volgens de schoonzussen te veel onder druk van regels en protocollen.

Marjan heeft geprobeerd haar zoontje bij een Vrije School aan te melden, maar daarvoor bestond een flinke wachtlijst.

menu