Drentse sensordroom eindigt in miljoenendebacle

De poging om Drenthe om te toveren tot het Silicon Valley van Europa levert de provincie een miljoenendebacle op. Dat blijkt uit de bevindingen van de curatoren van de failliete Drentse hightech-clubs.

De provincie Drenthe en de gemeente Assen investeerden samen miljoenen. Nu de boel failliet is, krijgen ze daar maar een schijntje van terug, verwachten curatoren.

Bodemloze put

De betrokken overheden hebben bij het uitlenen en verstrekken van geld geen goede afspraken met de ontvangers gemaakt. De grote investeringen in sensoren - slimme meetapparaatjes - konden zo verdwijnen in een bodemloze put van organisaties die er maar niet in slaagden de technologie slim te vermarkten.

„Overheden hebben vaak te weinig kennis om alles contractueel goed vast te leggen”, zegt Jeroen Reiziger, de curator van een van de failliete clubs. „Ze zouden vaker externe adviseurs moeten inschakelen.”

Twintig miljoen dollar

Extra zuur is het dat de oud-directeur van INCAS³, het instituut dat zich bezighield met wetenschappelijk onderzoek, nu in Canada furore lijkt te maken met de Drentse vindingen. Hij ontwikkelt sensorballetjes die de kwaliteit van oliepijpen controleren. Hij doet zaken met Chevron en Shell en zegt over twee jaar een omzet van 20 miljoen dollar te behalen.

Desondanks ontvangt de provincie Drenthe, die 11 miljoen in INCAS³ stak, hooguit ruim 230.000 euro uit Canada terug. Op meer geld kan Drenthe geen aanspraak maken, zo blijkt volgens curator Peter Sluyter uit de contracten.

Lees in deze reconstructie hoe de sensoren in Canada belandden (en waarom Drenthe daar bijna niets aan heeft).

Gemeente Assen loopt ook van alles mis

Bij de gemeente Assen ging het mis bij een netwerk van tweehonderd sensoren dat in de stad is aangelegd. De gemeente betaalde er miljoenen voor en dacht eigenaar van het netwerk te zijn. Tot hun schrik merkten ambtenaren later dat niet de stad maar de beheerder van het netwerk, de stichting Sensor City, de sensoren in bezit had.

Assen liet bovendien een kans liggen om de boel te redden, ontdekte de curator. Als de gemeente het netwerk had geregistreerd bij het Kadaster, had ze via een omweg de mogelijkheid gehad alsnog aanspraak te maken op de waarde ervan, een half tot één miljoen euro. Ook die mogelijkheid liet Assen na.

Silicon Valley

„Een tweede Silicon Valleyworden was sowieso naïef”, zegt hoogleraar innovatie Dries Faems.

Een tweede Silicon Valley worden was sowieso naïef, zegt Dries Faems, hoogleraar innovatie bij de Rijksuniversiteit Groningen. „Silicon Valley is een opeenstapeling van toevalligheden en heel veel geluk. Zoiets kun je niet creëren.”

Een overheid moet niet zelf van alles opzetten maar aansluiten bij bestaande ontwikkelingen, aldus Faems. „De overheid moet bescheiden zijn. Kijk wat er in een regio gebeurt, praat met ondernemers en zoek uit hoe je hen kunt faciliteren.”

Groningen en Friesland doen het beter

Groningen doet dat met healthy aging en energie wel goed, zegt Faems. „Of het allemaal wordt wat ze daar beloven, moet nog maar blijken. Maar de kans dat er iets van de subsidie blijft hangen, is wel groter. En ook Friesland doet het slim. Inzetten op watertechnologie werkt goed want dat is moeilijk te verplaatsen. Zo voorkom je dat je als regio stevig in de buidel tast en de winsten uiteindelijk elders worden geboekt.

Drenthe had destijds beter op toerisme kunnen focussen, zegt Faems. „Er zijn prachtige bossen. Minder sexy wellicht, maar dan had Drenthe wel meer aan die miljoenen gehad.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.