Drentse sportwereld is nu helemaal hot in Brussel (want betere regio's zijn er niet in Europa)

Drenthe is de beste sportregio van Europa. De provincie is voor de Europese Unie het lichtend voorbeeld hoe je top- en breedtesport op een hoger niveau brengt.

Drenthe is dinsdag als beste naar voren gekomen uit alle deelnemers uit het project ‘European Community of Sports’ van het afgelopen jaar. Rick Koekoek uit Erica, wereldkampioen biketrial, zette de prijsuitreiking kracht bij door met zijn fiets over de vergadertafels te springen. Ook voerde hij een stunt uit door over Hugo Alonso heen te springen, dat is de secretaris generaal van Aces, de Europese organisatie die de prijs uitreikt.

Sportnetwerk in heel Europa

Drenthe maakte in 2019 samen met een aantal andere grote steden, middelgrote steden en regio’s deel uit van het netwerk European Community of Sports. Deze gemeenschap moet topsport en breedtesport op een hoger niveau brengen. De provincie Drenthe en de twaalf Drentse gemeenten deden hieraan samen mee, ook Drentse sportorganisaties werkten mee.

Drenthe herbergt een groot aantal evenementen, van het WK Paracycling in Emmen, de TT in Assen, de WK Motorcross, tot de Fiets4daagse. Ook vond in Drenthe het VSG congres plaats, het grootste sportcongres in Nederland. Voorafgaand aan de Europese verkiezingen was er ook een Europees congres in Assen.

Acht deelnemers waren genomineerd

De medewerkers van Aces gekeken hoe de evenementen georganiseerd worden en hoe de betrokken partijen daarbij samenwerken. Dat heeft dus zo grote indruk gemaakt, dat Drenthe tot de beste van de community is uitgeroepen. Acht deelnemers waren genomineerd voor de titel.

Gedeputeerde Henk Brink (VVD) nam de prijs dinsdagavond samen met burgemeester Roger de Groot van De Wolden in ontvangst. De Groot vertegenwoordigt de Drentse gemeenten in het project. „Ik zie dit vooral als een beloning voor de honderden vrijwilligers die bij de sportevenementen zijn betrokken”, zegt Brink.

De liberaal nam na de verkiezingen de sportportefeuille over van zijn CDA-collega Henk Jumelet. Brink is vastbesloten de Drent vaker aan het sporten te krijgen.

‘Voor flatbewoners zijn sportclubs erg belangrijk’

Brink: „Ik heb zelf het voorrecht gehad dat ik ben opgegroeid op een boerderij. Daar was alle ruimte om buiten te spelen. Veel kinderen krijgen die kans niet, die groeien op een flat op. Voor hen zijn die sportvoorzieningen zó belangrijk. Zo veel mogelijk mensen moeten gaan fietsen, daarmee bouw je weerstand op. Ik weet wel dat de afstanden in Drenthe vaak te groot zijn, maar we moeten de fietsvoorzieningen verbeteren.”

Projectmanager Hans Derks is opgetogen over de prijs. Hij kijkt zeer tevreden terug op het afgelopen jaar, waarbij het VSG-congres tijdens de nationale sportweek.

Derks weet ook wel waarom Drenthe de beste sportregio van Europa is geworden. „Veel steden en regio’s beschouwden het als een beloning dat ze Community of Sports zijn geworden. Wij hebben onze deelname meer opgevat als een aanzet om de sport te verbeteren. Dat hebben de mensen van Aces duidelijk gezien en daarvan waren ze onder de indruk.”

Het project European Community of Sports gaat in 2020 verder. De Friese gemeente Smallingerland is een van de deelnemers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu