Drentse student moet stapje hoger

Twee miljoen euro trekt de provincie Drenthe uit om jongeren te verlokken net een stapje verder te gaan in hun opleidingsniveau. De arbeidsmarkt vraagt daar om.

Gedeputeerde Staten wil de twee miljoen vooral gebruiken om nieuwe initiatieven en opleidingsmogelijkheden op gang te helpen. Gedeputeerde Cees Bijl signaleert krapte op de Drentse arbeidsmarkt vooral in de technische beroepen en de zorg. Maar ook landbouw, vrijetijdsbedrijven, logistiek, energiesector en bedrijven die biologisch materiaal verwerken bieden banen die nauwelijks vervuld kunnen worden.

Behoefte aan HBO-verpleegkundigen

Volgens Bijl zijn er genoeg banen voor jongeren die MBO-3 of -4 hebben gehaald, maar er is juist een overschot aan mensen met MBO-2. In de zorg geldt grote behoefte aan verpleegkundigen op HBO-niveau.

,,HBO’ers zijn in Drenthe moeilijk te krijgen. Belangrijke doelstelling is dat werkgevers kunnen beschikken over voldoende gekwalificeerde medewerkers. Daarvoor moeten onderwijs en arbeidsmarkt goed op elkaar aansluiten.”

Bijl wijst daarbij onder meer op de komende uittocht van oudere werknemers in tal van bedrijfstakken, waar vervanging nodig is. Er is al een tekort aan technici als kopermonteurs en verspaners en daar wordt

Opleidingscentra

De twee miljoen wordt in vier jaar uitgegeven en gaat naar verwachting vooral naar opleidingscentra, die met de provinciale bijdrage ook andere subsidiestromen kunnen aanboren. Zo is er al subsidie verstrekt aan samenwerkingsverband ‘Sorgen für Sorgen’ uit de grensstreek dat 400 Nederlandse en 400 Duitse jongeren een stage biedt in de zorg.

Dat geeft ook aan dat Bijl de Drentse arbeidsmarkt ruim ziet. Die houdt niet op bij de provinciegrenzen.

Overheid, onderwijs en bedrijfsleven moeten volgens hem ook samen optrekken om jongeren een stapje extra te laten zetten in hun opleiding. Het Techniekpact Noord noemt hij als voorbeeld van die samenwerking en zo is er inmiddels ook een Zorgpact Noord. Bij het UWV is een servicepunt techniek ingesteld om vraag en aanbod dichterbij elkaar te krijgen.

Voor de jongeren is het volgens Bijl zaak niet te snel van school te gaan, omdat dat net het verschil kan uitmaken tussen een baan of niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.