Drentse vennen veren op

Na de herinrichting van het Dwingelderveld is nu de beurt aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het Leggelderveld. Zes miljoen euro ligt klaar.

Doodsteek

Zou er niets gebeuren dan zou het Drents-Friese Wold uitdrogen, en dat geldt dan wel voor het – na de Veluwe – grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. De snelle afwatering via sloten en de oude Tilgrup, die bij Oude Willem het nationaal park door midden klieft, is de doodsteek voor de biodiversiteit en de vennen van het nationaal park.

,,We zitten in de staart van een jarenlange voorbereiding’’, zegt projectleider Anne Boonstra. Deze zomer en volgend jaar begint de uitvoering. Het verhogen van de grondwaterstand vormt de levensader van het gebied van zo’n 6500 hectare, dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap en de Maatschappij van Weldadigheid.

Vennen

Speciale aandacht is er voor de pakweg vijftig vennen in het nationaal park. Het Dwingelderveld is befaamd om zijn zeventig ‘veenties’, maar het Drents-Friese Wold en Leggelderveld doen er weinig voor onder. Maar veel vennen lijden onder het lage grondwater en de afwatering via de Tilgrup en sloten. Daardoor wordt steeds meer water onttrokken aan de ‘veenties’, vooral in de omgeving van de Tilgrup.

,,Een aantal vennen krijgt een speciale behandeling’’, schetst Boonstra. De ruimte rondom wordt vrijgemaakt, waardoor meer licht rondom binnenkomt. Waterslorpende sparren worden gekapt.

Kerngebieden

In het gebied van Oude Willem, in het hart van het nationaal park, wordt dit jaar voor de laatste keer geboerd. Volgend jaar staat demping van de Tilgrup op het programma; het landbouwgebied maakt langzaam maar zeker plaats voor natuur. Veel sloten worden dichtgegooid. Daardoor gaat de grondwaterstand ‘vanzelf’ omhoog. Uitdroging wordt voorkomen. Op termijn verdwijnt deels ook de drinkwaterwinning door Vitens uit het gebied.

De reconstructie van het Drents-Friese Wold/Leggelderveld concentreert zich op kerngebieden als Oude Willem, Boschoord, Doldersummerveld, Wapserveld/DeNul en Leggelderveld. Het werk moet voor 2020 zijn afgerond. ‘Europa’ geeft 3 miljoen euro subsidie, de rest komt van overheden en de terreinbeherende instanties.

In de kern verschilt de aanpak van het Drents-Friese Wold/Leggelderveld niet van de wijze waarop het Nationaal Park Dwingelderveld onder handen is genomen. Daar is de grondwaterstand omhooggebracht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.