Drentse voetbalfusie: FC Klazienaveen

De voetbalclubs Zwartemeer en Klazienaveen gaan fuseren. De nieuwe club gaat FC Klazienaveen heten en het eerste team speelt op zaterdag.

Een plan hiertoe krijgt de steun van de besturen van beide verenigingen. Op 5 oktober is het woord aan de leden van de twee clubs. Het fusieplan is de afgelopen maanden in stilte tot in detail uitgewerkt. De nieuwe vereniging gaat spelen in compleet zwarte tenues met gouden biesjes.

Thuisbasis

De thuisbasis van de senioren en het damesvoetbal wordt het huidige complex van Zwartemeer. De accommodatie van Klazienaveen wordt een volledig alcoholvrij complex voor de jongens en meisjes in het jeugdvoetbal.

Beide verenigingen spelen naast elkaar op sportpark De Planeet in Klazienaveen. De jeugdafdelingen waren in 2008 al samengevoegd onder de naam KZC’08. Sindsdien zijn er meerdere initiatieven geweest om ook beide moederverenigingen te laten samensmelten, maar dit lukte niet. Belangrijke kwestie die toen steeds onduidelijk bleef, was op welke dag het eerste herenseniorenteam moest gaan voetballen.

Krachten bundelen

De beide clubs zijn instituten in de streek. Vooral de in 1921 opgerichte zondagclub Zwartemeer heeft een rijke historie. De vereniging speelde enige tijd betaald voetbal. Zaterdagclub Klazienaveen is een stuk jonger en werd opgericht in 1948.

Er zijn meerdere redenen waarom er al enkele jaren wordt nagedacht over een fusie. Door de krachten te bundelen, gaat het niveau omhoog en kan er veel efficiënter worden gewerkt, zo is de verwachting. Voor een dorp met zo’n 12.000 inwoners wordt er in Klazienaveen al jaren op een relatief laag niveau gevoetbald. Het eerste team van Klazienaveen speelt in de tweede klasse, het vlaggenschip van Zwartemeer vertoont zijn kunsten in de derde klasse.

Commissie

De commissie die de afgelopen maanden het fusieplan ontwikkelde, bestond uit vijf mensen. ,,Van elk bestuur één persoon, de twee hoofdsponsors en Erik Mulder als onafhankelijk voorzitter’’, zegt Gezinus Wolters, voorzitter van vv Klazienaveen en een van de commissieleden. ,,Mulder was in het verleden onder meer financieel directeur van FC Groningen. Iemand dus met ervaring in de voetbalwereld en de bedrijfsmatige kant daarvan.’’ In het fusievoorstel valt te lezen dat beide clubs een positief eigen vermogen hebben en op een solide manier zijn gefinancierd. De hoogte van de baten zijn nagenoeg gelijk. De nog te vormen club FC Klazienaveen moet op zaterdag gaan spelen, want het voetbal op die dag zit al tijden in de lift en het heeft ook de voorkeur van veel jongeren. Lagere seniorenteams kunnen wel gewoon op zondag blijven spelen.

Instemmen

De hoop is dat het eerste team zijn thuisduels om 18.00 uur mag spelen. Dan wordt meer publieke belangstelling verwacht dan om 14.30 uur. De beoogde fusie gaat in vanaf het seizoen 2017 - 2018. Tenminste, als de leden op 5 oktober instemmen met de plannen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.