Drentse vrouw doet aangifte van bigamie: echtgenoot in Nieuw-Zeeland met ander getrouwd

Een vrouw uit Spier ontdekte via internet tot haar schrik dat haar man in Nieuw-Zeeland ook met een ander getrouwd is. Zij deed aangifte. De man (51) is woensdag door de politierechter schuldig bevonden aan bigamie.

De verdachte, die in Beilen is geboren, was woensdag niet bij de strafzaak aanwezig. Zijn ouders en zijn bedrogen, inmiddels ex-vrouw wel. Hij woont in Christchurch in Nieuw-Zeeland bij zijn nieuwe partner. De man trad met haar in het huwelijk toen hij nog getrouwd was met zijn Drentse echtgenote. En dat, het opzettelijk aangaan van een dubbel huwelijk, is strafbaar.

Kinderen

De vrouw vertelde op de zitting dat haar man naar Nieuw-Zeeland was vertrokken voor zijn werk. Zij bleef met de twee kinderen achter in Drenthe. ,,Maar we hadden samen afgesproken dat we met ons gezin naar hem toe zouden komen. We hebben daar lang over gepraat. Ik had het er moeilijk mee, omdat ik mijn ouders moest achterlaten. De kinderen zagen er ook tegenop. Toch wilden we gaan.”

Huwelijksfoto’s op internet

Toen de man eenmaal was vertrokken, hield hij volgens de vrouw de boot af. ,,Hij deed heel twijfelachtig. Ik kreeg het gevoel dat hij helemaal niet wilde dat wij kwamen. Achteraf bleek dat hij toen al een relatie had met zijn huidige vrouw.”

Medewerkster Linda Jansen van slachtofferhulp vertelde dat de vrouw het bedrog op een hele nare manier ontdekte. ,,Zij zag foto’s van het huwelijk van haar man in Nieuw-Zeeland op internet staan. Ze wilde het eerst niet geloven. Het was een enorme schok voor haar.” Vanwege de psychische schade wil de vrouw 500 euro schadevergoeding.

De vrouw deed februari 2015 aangifte. Uit onderzoek van de politie bleek dat de man een half jaar daarvoor in Nieuw-Zeeland met de andere vrouw was getrouwd. De twee hebben samen ook nog in Duitsland gewoond. In een verhoor heeft de man toegegeven dat hij getrouwd is terwijl hij nog niet was gescheiden. Tegen zijn nieuwe vrouw had hij ook gelogen. In februari 2016 is de man uiteindelijk gescheiden van zijn Drentse echtgenote.

Komt niet vaak voor in Nederland

De officier van justitie en de ervaren politierechter bij de rechtbank in Assen zeiden op de zitting dat ze nooit eerder een soortgelijke strafzaak hadden behandeld. ,,Het komt gelukkig niet vaak voor in Nederland.” De officier en de rechter achten bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het met opzet aangaan van een dubbel huwelijk.

,,Ik vind dat een kwalijke zaak”, zei de rechter. ,,Er kleven grote juridische gevolgen aan het al dan niet gehuwd zijn.”

De rechter is van oordeel dat de man niet de gevangenis in hoeft. ,,Ik vind wel dat aan de maatschappij duidelijk gemaakt moet worden dat het een ernstig feit is.” De man is, gelijk aan de eis van de officier, veroordeeld tot drie maanden cel voorwaardelijk. Hij moet zijn ex de gevraagde schadevergoeding betalen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.