‘Praot Drents met mij’. Dat is de titel van de Drentstalige podcast waarmee Huus van de Taol deze week is gestart. Bekende Drenten vertellen over hun gevoel met de provincie waarin ze zijn geboren en getogen. Bassist William Bossong van Mooi Wark beet het spits af. Volgens directeur Renate Snoeijing (45) speelt het taalinstituut in op de behoefte van Drenten om meer hun eigen taal te kunnen horen.

Goedemorgen Renate, waarom een Drentstalige podcast?

,,Omdat die nog niet bestond.”

Echt niet?

,,Nee, ik heb heel goed gezocht, maar kon niets vinden. Het Drents is een taal die we vooral willen laten horen. Dat doen onze 180 vrijwilligers normaal door middel van allerlei activiteiten, maar dat is in deze tijd lastig. Daarom zijn we deze podcast begonnen. We laten bekende Drenten in het Drents aan het woord. Maart is de streektaalmaand, dus dat is een extra aanleiding om er nu mee te beginnen. Een podcast kan je op je gemak afluisteren als je er zelf tijd voor hebt. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen of als je op de bank zit.”

Wat zal de luisteraar na het horen van de podcast vooral opvallen?

,,De keuze van de gasten. ‘Oh, spreekt die ook Drents?’ Kijk, van William Bossong weten mensen wel dat hij Drents praat, maar zal dat bij Drents Museum-directeur Harry Tupan ook zo zijn? Je hoort hem altijd Nederlands praten, maar hij spreekt ook prachtig Hoogeveens. En ik denk dat veel mensen dat niet weten. Ook Tony Neef en Jetta Klijnsma zijn binnenkort te gast.”

Is de podcast gericht op een bepaald publiek of specifieke doelgroep?

,,Nee, maar podcasts zijn wel populair onder jongeren. De tijd dat jongeren alleen maar Drents onder elkaar praten, ligt achter ons. Tegenwoordig is Drents onderdeel van je meertaligheid en die gebruik je naast Nederlands, Engels, Duits of een andere taal. Het is een stuk eigenheid. Jongeren gebruiken zeker wel Drentse woorden, maar dat hangt af van de omgeving waarin ze zijn opgegroeid. Taal verbindt mensen, maar geeft ook het gevoel thuis te zijn. Ergens bijhoren.”

Hoe is de keuze voor de gasten gemaakt?

,,We hebben gekeken naar bekende Drenten, maar die ook niet allemaal uit de entertainment en de politiek afkomstig zijn. Zo is William Bossong een aantal uren per week werkzaam in de zorg en daarmee konden we hem eens van een andere kant belichten. Ja, we denken in de toekomst ook aan een ondernemer, een sporter of iemand uit de horeca. Leuke gesprekken in het Drents, dat is en blijft het doel. Stukje human interest. Wat betekent het Drents voor diegene en wat voor gevoel heeft iemand daarbij.”

Welke gast zouden jullie nog graag voor de microfoon hebben?

,,Onze droomgast? Daniël Lohues. Dat is een redelijk open deur, maar hij is wel iemand die voor het Drents staat en dat landelijk uitdraagt. Ja, hij staat hoog op ons lijstje. Misschien zegt hij ja als hij dit artikel heeft gelezen!”

Stel een luisteraar denkt: ik wil de podcast luisteren, maar Drents kan ik moeilijk verstaan. Wat kan die dan het beste doen?

,,Toch gewoon naar de podcast luisteren, want ik denk dat die goed te volgen is. Als iemand echt Drents wil leren, kan die zich bij het Huus van de Taol melden. Ik ga ervan uit dat we in het najaar weer met de cursus kunnen starten.”

Je bent nu anderhalf jaar directeur van Huus van de Taol. Wat voor bakens heb je sindsdien verzet?

,,Ik denk dat we dat sowieso sneller hebben gedaan dan voorzien. In coronatijd moet je je digitale bakens heel snel verzetten. Wil je het Drents uit kunnen blijven dragen, dan moet je creatief zijn en andere dingen bedenken. Naast de podcast hebben we ook een webinar, een online lezing die mensen kunnen volgen. Gisteren hadden we er eentje over de historie van de Drentse taal en de link met het Nedersaksisch. Daar deden 130 mensen aan mee. Wie meedoet kan na afloop ook chatten over de inhoud. Maar het blijft toch statisch en je ziet niet hoe mensen reageren of inspelen op dingen die worden gezegd. Uiteindelijk komt het fysieke contact en de interactie wel weer, maar ik denk dat er altijd een mix zal blijven van fysieke en online bijeenkomsten.”

Je wilde Huus van de Taol bevrijden van het stoffige imago. Is dat inmiddels gelukt?

,,Oh, ik denk niet dat je dat aan mij moet vragen, maar ik denk wel dat we erin geslaagd zijn om wat meer zichtbaar te zijn. Zo is onze nieuwe website een grote stap vooruit. Daarmee presenteren we ons op een moderne manier, ook door die tweetalig te maken.

Iets minder instituut en iets meer gezicht? Ja, ik denk het wel. Het Drents is van iedereen en dat willen we laten zien. Dat Drents-sprekers trots op hun taal zijn en niet Drents-sprekers de taal waarderen.”

Wat wordt na een podcast de volgende stap. Een eigen YouTube- of Instagram-kanaal?

,,Die hebben we allebei al. De volgende stap wordt een stuk groter en dat is het aanbieden van online cursussen. Bij een podcast of een webinar praat je een halfuur vol, maar dat is eigenlijk te kort om echt iets te vertellen.

Een online cursus Drents kan veel meer doen aan verdieping, waarmee mensen echt aan de slag kunnen. Jongeren, maar ook ouderen die bijvoorbeeld minder mobiel zijn en die ook naar lange verhalen in het Drents willen luisteren. Eenzaamheid tegengaan, daar liggen ook nog wel wat kansen. Een podcast met beeld erbij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe