Drie aparte afscheidsrecepties in Assen: ‘Wethouders krijgen waardering die ze verdienen’

Het lijkt op z’n zachtst gezegd raar: drie afzonderlijke afscheidsrecepties voor even zoveel vertrekkende wethouders. De gemeente Assen vindt van niet.

Voor drie van de vier Asser wethouders is geen plek in het nieuwe college van B en W. En dus wordt er afscheid genomen. Vorige week van Anry Kleine Deters bij grandcafé Liff aan de Brink, dinsdag van Ruud Wiersema in het Duurzaamheidscentrum aan de rand van het Asserbos en vandaag wordt Albert Smit in de Legends Club bij het TT Circuit uitgezwaaid.

Wordt de belastingbetaler op kosten gejaagd?

Over de aparte recepties is het nodige rumoer ontstaan. Kunnen ze niet door één deur? En ook deze ontbreekt niet: de belastingbetaler wordt op kosten gejaagd.

Waarom niet één bijeenkomst en alle drie in één keer bedanken voor bewezen diensten? Dat heeft volgens gemeentelijk woordvoerder Martin de Bruin alles te maken met de staat van dienst van de bestuurders.

‘Altijd voor Assen en Assenaren klaargestaan’

,,In de eerste plaats willen we de vertrekkende wethouders een passend afscheid bieden, zodat ze de waardering krijgen die ze verdienen. Albert Smit is acht jaar wethouder geweest en Ruud Wiersema, bij elkaar opgeteld, zelfs drie raadsperioden. In die tijd hebben ze altijd voor Assen en de Assenaren klaargestaan.’’ Kleine Deters werd in oktober ingevlogen na het opstappen van Maurice Hoogeveen.

,,We hadden kunnen kiezen voor één grote bijeenkomst, maar deze bestuurders hebben allen een eigen netwerk. Dan was het karakter van het afscheid veel minder persoonlijk geweest en was er aanzienlijk minder individuele aandacht. Bovendien was het voor de genodigden ook minder leuk geweest. Je komt voor de een en niet voor beide anderen’’, aldus De Bruin.

‘7000 euro is acceptabel bedrag’

Dat het vertrekkende trio niet meer met elkaar door één deur kan, is volgens de woordvoerder niet waar. ,,Dit college is in goede harmonie uit elkaar gegaan. Van enige animositeit is geen sprake.’’

En dan de kosten. Drie bijeenkomsten zijn duurder dan één. ,,We hebben wel degelijk goed naar de kosten gekeken. Voor het Duurzaamheidscentrum hoefden we geen zaalhuur te betalen, want dat is gemeentelijk eigendom. Ook Liff bracht geen huur in rekening. In totaal, dus voor de drie recepties, zijn we 7000 euro kwijt. Als gemeente vinden we dat een acceptabel bedrag, zeker in verhouding tot hun verdiensten voor de stad.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.