Drie jaar cel en tbs voor Hoogeveense brandstichter

De serie-brandstichter C.K. (40) uit Hoogeveen is door de rechter veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging.

De man stichtte een reeks branden in zijn woonplaats, waarbij ook gevaar voor mensen ontstond. Tegen de Hoogevener was vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De uiteindelijke straf valt lager uit, omdat de rechtbank meeneemt dat de man door twee deskundigen als minder toerekeningsvatbaar wordt beschouwd.

Eerder veroordeeld

De man heeft toegegeven dat hij in mei, juli en augustus zeven branden heeft gesticht. K. is eerder veroordeeld voor brandstichting. ,,Hij schepte er zelfs over op," zei de officier van justitie tijdens de behandeling van de zaak.

K. was door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot 40 maanden gevangenisstraf voor brandstichtingen met levensgevaar voor mensen. Na een lange periode van toezicht en beschermd wonen ging het weer fout. Het patroon en ernst van brandstichting werden ernstiger.

Held

Officier: ,,Bij de branden in Groningen was hij nog de held in het verhaal. Hij waarschuwde de bewoners en hielp bij het blussen. In Hoogeveen stichtte hij brand en liet mensen aan hun lot over. Erger nog, K. liep door en ging weer brand stichten. Ik vind dat patroon zorgwekkend."

De Hoogevener was naar eigen zeggen zwaar onder invloed van drugs toen hij de branden stichtte. Of hij lijdt aan pyromanie is niet duidelijk geworden, omdat K. niet goed heeft meegewerkt aan het onderzoek daarnaar.

Lees hieronder ons liveblog over de uitspraak terug.

Live Blog Uitspraak tegen een van de brandstichters Hoogeveen
 
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.