Drie 'jonge helden' krijgen jeugdlintje van de gemeente Emmen

Mike Vloo wordt in het zonnetje gezet. FOTO JASPAR MOULIJN

De gemeente Emmen reikte woensdagmiddag jeugdlintjes uit aan drie ‘jonge helden’, die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor anderen.

Met de smoes dat hij een handtekening moest zetten zodat zijn ouders konden trouwen werd Mike Vloo (13) uit Emmen woensdagmiddag naar het gemeentehuis gelokt. Toen hij daar zijn familie zag, wist hij nog niet helemaal wat hij hiervan moest denken. ,,Maar toen ik bij mijn klas ging zitten, dacht ik wel dat er iets bijzonders ging gebeuren”, lacht hij.

En bijzonder werd het. Uit handen van wethouder Robert Kleine (CDA) kreeg Mike een jeugdlintje. Hij kreeg de onderscheiding vooral omdat hij al jaren meehelpt bij de zorg voor zijn zus Julia (9), die een zeldzame chromosoomafwijking heeft. Hij helpt mee haar in bad te doen, kookt thuis, doet de boodschappen en dat allemaal uit zichzelf.

De normaalste zaak van de wereld

Daarnaast is Mike ook nog als vrijwilliger actief voor manege de Eekwal. Redenen genoeg voor moeder Kim Kuik (36) om haar zoon te nomineren voor een jeugdlintje. Mike zelf vindt het de normaalste zaak van de wereld dat hij zoveel voor anderen doet, maar volgens hem is het wel ‘vet’ dat hij hiervoor nu waardering krijgt.

Naast Mike werden nog twee andere jongeren in het zonnetje gezet: Justin Haak (15) en Yoëll Schonewille (13), beiden uit Klazienaveen. Justin werd onderscheiden omdat hij vorig jaar een 10-jarig meisje redde dat door het ijs was gezakt. Yoëll kreeg een lintje voor zijn vrijwilligerswerk in ouderencentrum De Zuidermarke in Emmen. Hij helpt mee bij allerlei activiteiten, zoals de bingo, quizmiddagen en wandelingen. ,,Dat is heel leuk om te doen en ik kan het andere kinderen ook aanraden.”

Voorbeeld

Dat laatste is volgens wethouder Kleine ook deels het achterliggende doel van de Emmer jeugdlintjes. ,,Ik vind het belangrijk dat we kijken naar de positieve uitschieters in de maatschappij en dat we dat gedrag belonen. Dat deze jongeren als een voorbeeld dienen voor de rest en dat anderen hun gedrag gaan kopiëren.”

menu