Drie keer meer gas uit bodem bij Wapse

Vermilion wil het aardgas bij Wapse drie keer sneller winnen dan eerst de bedoeling was. Dat blijkt vanmiddag in Groningen tijdens een door Milieudefensie aangespannen rechtszaak tegen de gaswinning bij het dorp. De gasproducent heeft een vergunning gekregen om maximaal 500.000 kubieke meter gas per dag boven de grond te halen. Vermilion wil toe naar 1,5 miljoen kuub per dag.

Het bedrijf is een in kleine velden gespecialiseerde gasproducent. In Wapse staat Vermilion op het punt aardgas te winnen uit een nieuw aangeboord veld even buiten het dorp. Milieudefensie vindt in het algemeen fossiele brandstoffen niet meer van deze tijd. Ze is tegen nieuwe boringen naar aardgas en vecht daarom de door het ministerie van economische zaken afgegeven winningsvergunning aan. De milieuorganisatie meent dat de activiteiten van Vermilion nu al negatief uitpakken op dieren in het gebied.

Vermilion zelf maakte afgelopen week bekend dat het het Wapser gas sneller boven de grond wil halen dan eerder gepland. In de rechtszaal blijkt dat het bedrijf toe wil naar 1,5 miljoen kuub per dag, dus drie keer de eerder voorgenomen dagproductie. Hiervoor heeft het een uitbreiding aangevraagd van de nu aangevochten winningsvergunning.

Vermilion bezwoer tot nog toe dat er rond Wapse geen aardbevingen te verwachten zijn. Een kleine bodemdaling valt volgens het bedrijf niet uit te sluiten. Een nieuw winningsplan moet de risico's in kaart brengen in het geval de dagproductie zo veel groter wordt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.