Drijber en Wijster boos: 'Wij wisten niks van schrappen buslijn!'

Foto: Archief/ANP

De dorpsbelangenverenigingen van Drijber, Wijster en Spier zijn boos over het schrappen van de buslijn door hun dorpen. Drijber en Wijster wisten van niks.

Robert de Wit van dorpsbelangen Drijber werd vorige week verrast door het nieuws dat lijn 36, van Hoogeveen via Drijber en Wijster naar Spier, vanaf 9 december niet meer rijdt. ,,Wij zijn hier helemaal niet over geïnformeerd”, briest de voorzitter van dorpsbelangen.

'Het gaat om de manier waarop'

,,Ik weet niet hoe de buslijn liep, dat maakt me ook niet uit. Het gaat me om de manier waarop. Dit kwam als donderslag bij heldere hemel. Als zo’n buslijn niet loopt kunnen we toch meedenken over aanpassingen, alternatieven?”

Ook de collega’s van dorpsbelangen Wijster waren volgens voorzitter Oscar Rensing niet op de hoogte van het besluit van het ov-bureau. ,,Ik sluit me wat dat betreft aan bij Drijber, het is een gekke gang van zaken dat de lijn zomaar is afgestoten”, stelt Rensing. ,,Zo kunnen ze alle voorzieningen schrappen, zonder ons daarin te kennen”, vindt De Wit, die een brief schrijft aan de gemeenteraad.

Spier wel op de hoogte

Spier wist daarentegen wel van het voornemen van het ov-bureau. ,,Dit nieuws was in juni al bekend”, zegt Minze de Vries van dorpsbelangen Spier. ,,Wij hebben inwoners in onze dorpsapp opgeroepen om met alternatieven te komen. Toen bleef het stil”, stelt De Vries.

,,Nu vraagt iedereen: wat gaat dorpsbelangen doen? Hoewel ik vind dat mensen toen van zich hadden moeten laten horen nemen wij onze verantwoordelijkheid wel.”

Vaker op de elektrische fiets

Jorne Bonte, woordvoerder van het OV-bureau zegt dat het OV-bureau in april al constateerde dat er te weinig gebruik wordt gemaakt van de lijn. ,,Die daling zette bovendien door. Van tien passagiers per dag ging het naar vier, en dan vooral in Hoogeveen. Daar rijden voldoende andere bussen”, stelt Bonte.

,,Bovendien zien we dat scholieren in plattelandsdorpen steeds vaker kiezen voor een elektrische fiets in plaats van een bus die maar af en toe rijdt. In juli was het besluit daarom definitief, dat hebben we gecommuniceerd aan de gemeente. Wij benaderen geen dorpen en buurten, dat is aan de gemeente."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu