Dringende boodschap voor Drentse bestuurders: Jaag de energietransitie aan

Een schone taak voor Drentse gemeente-, provincie- en waterschapsbestuurders: jaag de energietransitie aan. En maak haast daarmee.

Die dringende boodschap kregen de bestuurders, die woensdagmiddag het congres van de Vereniging van Drentse Gemeenten (VDG) op het TT-circuit in Assen bezochten, mee. ,,Ontketen de overgang naar hernieuwbare energie. Maak het los en zorg dat mensen het begrijpen’’, stelde professor Annelies Huygen, werkzaam voor TNO en de Universiteit van Amsterdam.

Dicht bij de mensen

Ook volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenda (de club die zich inzet voor energie zonder uitstoot) én klimaatondernemer, spelen de overheden die het dichtst bij de mensen staan een belangrijke rol in de zogeheten energietransitie.

,,Ga er maar van uit dat alle auto’s de komende jaren elektrisch gaan rijden, dat de industrie de plannen heeft klaarliggen voor een volledige overstap naar hernieuwbare energie en dat de kassen op aardwarmte gaan draaien. Blijft over de bebouwde omgeving, die goed is voor een derde van de uitstoot in Nederland. Neem huiseigenaren mee in de transitie. Begin nu, want het duurt even voordat de massa in beweging komt’’, aldus Minnesma.

‘Niet potdicht isoleren’

Aan lokale en regionale bestuurders de schone taak te stimuleren dat isoleren (’niet potdicht’) noodzakelijk is, dat de cv-ketel moet worden vervangen voor een warmtepomp en dat mensen zonnepanelen op het dak moeten hebben. En wie geen of geen geschikt dak heeft, kan zich aansluiten bij een duurzaam collectief, betoogde Minnesma.

Een maatregel die gemeenten kunnen nemen, zo stelde zij, is de lokale belastingen en leges verlagen voor mensen die hun huis willen verduurzamen.

‘En nu even eerlijk’

Toen collega-spreekster Huygen de zaal vol wethouders en burgemeesters vroeg waar nog nieuwbouwplannen worden ontwikkeld voor het bouwen van huizen met gasaansluiting, bleven aanvankelijk alle vingers angstvallig omlaag. Pas toen gedeputeerde Tjisse Stelpstra de woorden ‘en nu even eerlijk’ sprak, gingen twee, hooguit drie vingers de lucht in. In werkelijkheid zijn er in veel meer Drentse gemeenten nog plannen voor ‘gashuizen’. ,,En daar moeten we dus onmiddellijk mee stoppen.’’

Op de parkeerplaats overigens (nog) weinig elektrische auto’s. De parkeerplek bij de enige laadpaal op het TT-circuit was dan ook, niet verwonderlijk, gereserveerd voor Minnesma, die volledig elektrisch rijdt. ,,Zorg ervoor dat niet alleen langs snelwegen, maar ook in de bebouwde kom ladpalen komen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.