Drogteropslagen versterkt de band met het Reestdal

Het Reestdal is in de buurt van Drogteropslagen met zo’n 60 hectare vergroot. Een wandelpad verbindt met het natuurgebied met het dorp.

Ja, het is er nu nog kaal. Maar binnen een aantal jaren krijgt de nieuwe natuur rond de bovenloop van grensriviertje de Reest meer smoel. Volgens ecoloog Uko Vegter van Het Drentse Landschap houdt dit gebied wel een halfopen karakter. Veel jonge aanplant van het broekbos moet nog groeien.

‘Eerste vogels weten het nieuwe gebied al te vinden’

,,Het is een ander landschap dan het gebied rond de middenloop van de Reest’’, zegt hij. ,,De eerste vogels weten het nieuwe gebied al te vinden. Spannend hoe zich dat verder gaat ontwikkelen.’’

Het is deze vrijdag feest in Drogteropslagen en daar werkt het nazomerse weer graag aan mee. Een streekmarkt presenteert onder meer ambachtelijke kaas, smaakvolle keramiek en handgebreide sokjes. De locatie is vertrekpunt voor een wandeling naar het nieuw ingerichte natuurgebied. Als een soort levensader tussen het dorp en het Reestdal. Dat natuurgebied lag weliswaar altijd al in de buurt, maar dorpelingen hebben nu een fysieke verbinding met het achterland, compleet met picknickbankjes.

Dat voelt toch anders, zegt een bewoonster. Ga kijken, ga ervaren, is de oproep.

De kinderen wachten een onthulling, altijd opwindend

Leerlingen van obs De Klimtoren in Drogteropslagen dartelen als lammetjes voor de genodigden uit. De kinderen wachten een onthulling, altijd opwindend. Gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie en wethouder Jan ten Kate van gemeente De Wolden trekken eendrachtig een blauw zeil van de nieuwe vogelkijkwand.

Een verderop is een broedplaats voor ijsvogels en een speciale torenvalkkast. Volgens Jumelet -charmant gestoken in net pak met groene laarzen- staan in het beekdal de 4 b’s centraal. ,,Beleven benutten, beschermen én een goede balans’’, doceert hij.

De werkzaamheden in het Reestdal, op de grens van Drenthe en Overijssel, richtten zich de voorbije jaren op herstel van de natuur, de meanderende beek én de waterhuishouding. Doordat het gebied meer en langer regenwater kan vasthouden, houdt Meppel en omgeving droge voeten. Het water wordt namelijk geleidelijk(er) naar de lagere regionen afgevoerd.

Natuur en economie zitten elkaar niet in de weg

De landbouw in het gebied is niet ver weg. Op steenworp afstand grazen koeien en zijn melkveebedrijven zichtbaar. Natuur en economie zitten elkaar niet in de weg, wordt benadrukt. Eigenaren hebben vrijwillig grond verkocht of aan ruilverkaveling gedaan. ,,Met de mensen uit de omgeving maaien we de graslanden’’, illustreert ecoloog Vegter van Het Drentse Landschap, de organisatie die het gebied beheert.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.