Droogte doet deel dahlia’s voor Drentse corso’s de das om

De voorspelde regen komt voor veel dahliavelden te laat. De droogte van dit jaar is te extreem, vertelt Niek Hooijman, voorzitter van de bloemencommissie van het corso in Eelde

„Een aantal velden staat er niet al te best bij. Maar sommige velden houden zich goed en krijgen water van onderen door een drainagesysteem.”

Omdat er voor verscheidende wijken een tekort aan bloemen dreigt, moet er dit jaar flink ingekocht worden bij andere corso’s.

Van zeer slecht tot heel goed

„Het verschilt heel erg per veld, het gaat van zeer slecht tot heel goed”, vertelt Niek Hooijman. Hij is als voorzitter van de bloemencommissie van het corso in Eelde nauw betrokken bij de deelnemende wijken. Elke wijk, vijftien in totaal, heeft zijn eigen dahliaveld. „Sommige wijken hebben de mogelijkheid om de velden water te geven, maar anderen kunnen dat niet en hebben nauwelijks groeiende bloemen."

Van zeer slecht...

De verwachte regen voor de komende dagen is voor de meeste velden wat aan de late kant, denkt Hooijman. „En je moet nog maar afwachten wat voor regen het is. Een stortbui geeft wel veel millimeters, maar de grond is nu zo droog en stoffig dat deze niks opneemt. Het water stroomt gewoon weg. Een week lichte regen zou het mooiste zijn, maar dat zit er denk ik niet in.”

... Tot heel goed. Foto's: Duncan Wijting

Elim

De wijken die niet beschikken over een drainagesysteem, moeten hun wagens sieren met bloemen uit andere plaatsen. In Elim kunnen ze goed terecht, want daar lijkt de schade mee te vallen. „We mogen zeker niet klagen, de velden staan er super bij”, laat corsovoorzitter Rudolf Guichelaar weten.

In Elim beregenen ze de drie dahliavelden dan ook intensief. „We hebben twee nieuwe grondwaterbronnen aangeboord en de meeste nachten hebben we de sproeiers aanstaan.”

Om het af te maken zijn vrijwilligers elke dag met de giertank langs de velden gegaan, ’s morgens én ’s avonds. „Dan praat je over 100.000 liter per veld per dag. Er gaat zo’n 6000 liter water in één tank, dus het is erg intensief. Maar je moet wat, niemand had verwacht dat het zo lang zo droog zou zijn. Een warme zomer is mooi, maar hier zit niemand op te wachten natuurlijk.”

Ramp afgewend

Guichelaar benadrukt dat het veel energie kost om in de vakantieperiode zo druk aan de slag te gaan. „Maar het werk wordt wel beloond als je de bloemen nu ziet staan. In Zundert (Noord-Brabant, red.) is een derde van de dahlia’s weg, daar is het ook nog een stukje droger dan hier.”

Gelukkig lijkt zo’n ramp in Elim afgewend en kan ook Eelde daar voldoende inkopen.

Corsodata

In Eelde vindt het corso plaats op 1 en 2 september, in Elim is het feest een weekje later.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.