Droogte: heel het Noorden als één grote asfaltvlakte

De grond is momenteel zo kurkdroog dat de bovenlaag voor het opnemen van water net zo hard is geworden als asfalt, ongeacht de grondsoort.

Dat stelt waterschappen voor een tweestrijd, zegt Frank Sloots van Vechtstromen.

Aan de ene kant wordt vanwege de aanhoudende droogte zo veel mogelijk water het gebied ingepompt. Tegelijkertijd houden waterschappen in het achterhoofd al rekening met hoosbuien. Omdat gronden niet of nauwelijks meer water meer opnemen zal het regenwater zich heel snel ophopen in de grotere watergangen. ,,Dat water zal zo snel mogelijk afgevoerd moeten worden’’, zegt Sloots.

Kurkdroge zeem

De situatie valt te vergelijken met een kurkdroge zeem. Die neemt even onder de kraan geen water op. Pas als de zeem wat vochtig is, lukt dat wel. Of de eigen tuin. Even sproeien leidt enkel tot wat natte korreltjes bovenop het stuifzand. Pas als de gehele dunne bovenlaag vochtig is, kan er water opgenomen worden. Sloots: ,,Het is zo ontzettend droog dat het minimaal twee weken zachtjes zou moeten motregenen, om de normale situatie te herstellen.’’

Hoosbuien bij Schoonebeek

Dat het kan verkeren blijkt vorige maand, na twee hoosbuien rond Schoonebeek van ieder 60 millimeter. ,,Toen was het alle hens aan dek voor een snelle afvoer.’’

Een rondgang door het Zuidoost-Drentse gebied van Vechtstromen laat de ernst zien. Sloten drogen uit en in stroompjes als in natuurgebied De Stroeten bij Zweeloo, waar tot voor een paar dagen geleden nog water stroomde, valt ook geen water meer te zien. ,,Het duurt zo tien jaar voordat zo’n natuurgebied is hersteld van de droogte’’, zegt Tom Grobbe van Vechtstromen.

Aardappelvelden kennen grote gele vlekken en maïsbladeren krullen, terwijl toekomstige kolven niet meer groeien of zelfs niet meer verschijnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.