De aanhoudende droogte de afgelopen jaren is funest voor bomen. Alleen al in Coevorden zijn honderden bomen dood of ten dode opgeschreven.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. Vooral langs twee wegen tussen Dalen en Zwinderen is de situatie ernstig.

Langs het eerste deel, de Burgemeester ten Holteweg, is de conditie van honderden eiken er sterk op achteruitgegaan. Dat komt niet alleen door de droogte; ook staan er te veel bomen te dicht op elkaar waardoor de onderlinge ‘concurrentie’ groot is. De gemeente wil hier ingrijpen met een forse uitdunning, waardoor de conditie verbetert van de eiken die overblijven.

loading

Kastanjes in zeer slechte staat

Langs het kanaal Coevorden-Zwinderen, aan de Burgemeester Legroweg, verkeren vooral de kastanjebomen in zeer slechte staat. De gemeente neemt de weg dit jaar niet meer in de reguliere snoeibeurt, omdat er ernstig rekening wordt gehouden met kap op korte termijn. Afgezien van de kosten komt het volgens de gemeente ongeloofwaardig over om dit najaar de bomen te snoeien, om vervolgens volgend jaar de hakbijl te hanteren.

In de loop van volgend jaar zijn de uitkomsten bekend van een onderzoek naar de bomen langs de Burgemeester Legroweg. Dan valt ook het besluit over een eventuele kaalslag. Omdat er dus voor die tijd niet gesnoeid wordt - met een toenemend risico op vallende takken - neemt Coevorden zich voor deze bomen extra in de gaten te houden. Bij gevaar grijpt de gemeente in.

Elders 175 dode bomen die snel worden gekapt

Elders in de gemeente is de situatie ook nijpend. Coevorden haalt op diverse plekken zo snel mogelijk 175 dode bomen weg vanwege dreigend gevaar voor de omgeving. Er worden zo veel mogelijk nieuwe bomen aangeplant.

Waterschappen en natuurorganisaties waarschuwen al tijden dat de natuur zwaar te lijden heeft door de droogte. Die houdt al enkele jaren aan, hoewel dat in regenachtige periodes nauwelijks valt voor te stellen.

Door de droogte worden bomen zwakker en hebben daardoor minder weerstand, noteert Coevorden in de inventarisatie. Schimmel en ziektes krijgen daardoor meer kans bomen te infecteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe