Droogte tast fietspaden aan

Fietspaden die bestaan uit tegels in plaats van asfalt of beton hebben flink te lijden onder de droogte. Gemeenten hebben hun handen vol aan het opnieuw leggen van losliggende tegels.

Sommige fietspaden in Emmen worden tot drie keer per week onder handen genomen, zoals het pad langs de Ermerweg. Daar zakken iedere keer op telkens dezelfde plekken tegels weg, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Een deel van het pad langs de Ermerweg bestaat uit beton. Daar zijn geen problemen, afgezien dan van naden tussen de betondelen die omhoog komen vanwege de hitte. Voetpaden die bestaan uit stoeptegels worden eveneens aangetast door de droogte.

Veel meer meldingen

,,Er zijn vanwege de aanhoudende hitte veel meer meldingen dan in andere zomers’’, zegt woordvoerder Jeanine de Vries van de gemeente Emmen.

,,Bij deze extreme weersomstandigheden droogt het zand onder de fiets- en voetpaden uit. Daardoor gaan tegels loszitten en komen omhoog of zakken juist weg. Sproeien van de paden helpt in zoverre dat een deel van het zand stabiliseert, maar dat is vanwege de aanhoudende droogte slechts van korte duur. Het zand droogt binnen de kortste keren opnieuw uit. Bovendien belandt het grootste deel van het water in de berm’’, zegt De Vries.

Losliggende tegels

Ook de gemeente Hoogeveen heeft het druk met het opnieuw leggen van losliggende tegels. ,,We ondervinden er veel last van’’, zegt woordvoerder Hans Vonk. ,,We roepen mensen op te melden waar het fout gaan. Zelf monitoren we ook, maar we kunnen niet dagelijks alle fietspaden in de gaten houden.’’

In Assen bestaan fietspaden vooral uit asfalt of beton. Daar speelt het probleem dus niet, net als in Coevorden. Daar worden vooral betonpaden in de gaten gehouden. ,,Door de hitte kunnen die uitzetten, met mogelijk scheurtjes tot gevolg. Maar tot nu toe is dat niet gebeurd’’, zegt woordvoerder Alieke Wijnholds.

Regen

De voorspelde regen later deze week is wellicht slechts een druppel op de gloeiende plaat. Waterschap Vechtstromen meldde een halve maand geleden al dat het minstens twee weken zachtjes maar gestaag zou moeten motregenen om de normale bodemsituatie te herstellen.

Emmen houdt er ondertussen rekening mee dat fietspaden afgesloten moeten worden als de tegels te veel los komen te zitten. Die situatie heeft zich nog niet voorgedaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.