Drugsbende had meer plannen voor cokesmokkel

Behalve de import van cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek verkenden de verdachten in drugszaak Maggiora ook mogelijkheden het uit andere landen te importeren. Dat bleek donderdag op de tweede dag van het proces waarin acht verdachten terechtstaan.

De verdachten importeerden volgens het Openbaar Ministerie (OM) 88 kilo uit de Dominicaanse Republiek. Ten tijden van hun aanhoudingen in het najaar van 2015 waren ze bezig de voorbereiding van een coketransport van 400 kilo.

Grote klapper

Volgens verdachte Ivo J. (28) uit Meppel, die bij de politie alles heeft bekend, zou dat de grote klapper worden, waarna de mannen het rustiger aan zouden gaan doen. Zat de 88 kilo nog verstopt in de deurstijlen van containers met kokosnoten, de 400 kilo zou in de bodem van de containers worden verstopt. Hoofdverdachte Saied H. (33) zou zeventig kilo krijgen en was de rest bestemd voor medeorganisatoren uit Almere en Amsterdam.

J. verklaarde ook dat H. een paar keer naar Colombia is gereisd om te regelen dat de groep ook uit dat land coke kon importeren. Verder waren er plannen om coke uit Ecuador te halen, verstopt in ladingen houtskool.


Volgens hoofdverdachte H. was het allemaal onzin. ,,Ivo heeft ons allemaal genaaid. Hij was mijn beste vriend; ik weet niet waarom hij dit heeft verklaard. Ik was in die periode zwaar verslaafd aan cocaïne. Ik had grootheidswaan en vertelde stoere verhalen. Natuurlijk heb ik dingen gedaan die niet mogen, maar wat J. zegt, klopt gewoon niet.”

Drugslaboratorium


Waar H. eerder aankondigde dat hij zich – net als bij de politie – op zijn zwijgrecht zou beroepen, sprak hij donderdag juist veel. Ook bekende hij dat het xtc- en speedlab dat de politie in 2013 oprolde bij de seksclub van Meppeler Mel E. (34) in Kolderveense Bovenboer van hem was. ,,Het was een plan van Ivo en mij. We hebben Mel erbuiten gehouden. Hij wist van niks. Ik wilde er geld mee verdienen, maar het liep niet.”

J. heeft bij de politie juist verklaard dat het lab van H. én E. was. Ze verhandelden de speed die H. er zelf produceerde onder andere naar Zweden en verdienden er grof geld mee. Het OM bestempelt J.’s verklaringen als betrouwbaar

'Geen gangster'


Dat hij gevaarlijk zou zijn en J. wat zou willen aandoen, wilde Saied H. donderdag ook nog even rechtzetten ,,Niemand hoeft bang voor mij te zijn. Wij zijn geen gangsters ofzo.” 

Toch wordt J. beschermd door justitie omdat de politie informatie heeft dat H. hem wil laten liquideren. Om hem, en de eveneens bedreigde verdachte Pascal W. (44) vrij te kunnen laten verklaren, staan zij vrijdag achter gesloten deuren terecht. Alleen de advocaten van de medeverdachten mogen via een videoverbinding meekijken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.