Dubbel kans op nieuwe huizen voor Grolloo

Voor Grolloo liggen er straks alsnog twee woningbouwplannen, die beide deels voor starters op de woningmarkt bedoeld zijn. Het leek erop dat alleen een project aan de Lienstukken de steun van de gemeente zou krijgen.

Wethouder Henk Heijerman (Gemeentebelangen) maakte tijdens een commissievergadering in Grolloo bekend dat een woningproject voor het zogenoemde ijsbaanterrein aan de Vredenheimseweg alsnog kans van slagen krijgt. Voor dat terrein – met een voormalige geitenboerderij – is een nieuw plan ingediend. Dat behelst naast twee vrijstaande woningen een blokje van vier woningen, waarvan de middelste twee bestemd worden voor starters op de woningmarkt. Dat betekent dat ze niet duurder mogen worden dan 175.000 euro. De geitenboerderij kan dan verbouwd worden tot wooneenheden voor senioren. Aanvankelijk wilden de eigenaren er meer huizen bouwen, maar vonden een van de buren tegenover zich.

Voor de Lienstukken geldt een bouwplan van zes starterswoningen in blokjes van twee en drie vrijstaande huizen. Grolloo wacht met smart op huizen voor starters, omdat dat van belang is voor behoud van de dorpsvoorzieningen. Jongeren hebben nu nauwelijks kans om in het dorp te blijven wonen.

De voorbereiding van de bouwplannen kost nu al zo veel tijd dat de aspirantkopers van enkele jaren geleden hun eigen weg al zijn gegaan. Burgemeester en wethouders van Aa en Hunze hebben voorrang gegeven aan het project aan de Lienstukken, omdat dat het meest aansloot op de behoefte. Dat nu ook het ijsbaanplan kans van slagen maakt, is voor Grolloo een verrassing. Voor de Lienstukken wordt nu al een bestemmingsplan voorbereid, dat waarschijnlijk voorjaar 2017 vastgesteld kan worden door de gemeenteraad. Voor het plan voor het ijsbaanterrein heeft de wethouder een ‘positieve grondhouding’ beloofd met de bedoeling dat ook daarvoor komend voorjaar een bestemmingsplan klaar is.

Overigens blijft het spannend of beide plannen werkelijkheid worden. Omwonenden van het terrein aan de Lienstukken hebben al aangegeven desnoods de Raad van State te vragen de bouw tegen te houden. Ook de provincie Drenthe kan een hindernis worden, omdat die voor beide projecten eist dat de behoefte vantevoren moet worden aangetoond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.