Dubbeldeks terras in Havelte wordt (na overleg met de buurt) gedoogd

Het dubbeldeks terras achter hotel-restaurant Ludiek toen er drie weken geleden de laatste hand aan werd gelegd. Foto: Jeroen Kelderman

Het dubbeldeks terras van ondernemer Abe Brouwer, uitbater van hotel-restaurant Ludiek in Havelte, wordt tot medio september gedoogd door de gemeente Westerveld.

Om nog iets van het zomerseizoen te maken, liet Brouwer achter zijn hotel een stalen constructie bouwen met zowel op de begane vloer als op de bovenverdieping een terras. Omdat het om een tijdelijke bouwwerk ging, meende de ondernemer geen vergunning nodig te hebben en vroeg die dan ook niet aan.

Vlak voor heropening horeca kwam de mededeling: afbreken

Daar dacht de gemeente Westerveld anders over. Drie weken geleden, enkele dagen voor de langverwachte heropening van de horeca (na de gedwongen corona-sluiting), bepaalden burgemeester en wethouders dat Brouwer het bouwwerk niet in gebruik mocht nemen en moest afbreken.

De ondernemer brak het dubbeldeks terras niet af. Hij sloot de bovenverdieping af met linten en nam de begane vloer in gebruik als (overdekt) terras. Enkele omwonenden kwamen in het geweer en stuurden de gemeente een brief waarin ze hun steun voor Brouwer uitspraken.

De gemeente zat met de kwestie in de maag. Het bedrijf is gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Havelte en daar is veel niet toegestaan. Aan de andere kant was er een ondernemer, die (weliswaar zonder toestemming) zwaar investeerde om nog iets van het seizoen te maken en in de rug werd gesteund door een aantal buren.

‘In overleg met buurt tot gedoogbeschikking gekomen’

,,We hebben Brouwer gevraagd wat hij precies wilde. Met die wensen zijn we de buurt ingegaan, want niet iedereen was even enthousiast. In een beschermd dorpsgezicht moeten mensen vaak inschikken en dan zouden we een ondernemer ruim baan geven. Maar in overleg met omwonenden zijn we uiteindelijk tot een gedoogbeschikking gekomen. Tot 1 oktober mag het bouwwerk blijven staan en tot medio september mag de bovenverdieping in gebruik zijn. Ook hebben we voorwaarden gesteld aan de openingstijden, het licht en het geluid’’, zegt wethouder Klaas Smidt.

Brouwer is blij met het besluit. ,,Alles mag blijven staan’’, laat hij verheugd weten. De datum van 1 oktober is voor de gemeente wel een harde deadline. ,,Dan moet het bouwwerk worden afgebroken. Zo niet, dan gaan we handhavend optreden’’, aldus Smidt.

menu