Dubbeldeksbus Emmen-Groningen heeft door computerproblemen nog maar amper gereden

De eerste dubbeldekker in het Nederlandse openbaar vervoer, vorige week voorgesteld in Emmen, heeft tot dusver vooral in de garage gestaan. Dat komt door problemen met de computers in de nieuwe bus.

Qbuzz presenteerde woensdag 1 november bij de vestiging in Emmen de eerste van vijf dubbeldekkers die het vervoerbedrijf als Qliner gaat inzetten op de drukke buslijn 300 naar Groningen. De aangepaste touringcars tellen 85 zitplaatsen, tegen 56 in de bestaande Qliners. De nieuwe bussen zijn luxueus uitgerust, met onder meer airco, WiFi en usb-aansluitingen. Qbuzz heeft er een primeur mee: er zijn in ons land nooit eerder dubbeldekkers als lijnbus ingezet. Als zondag 10 december de nieuwe dienstregeling ingaat, moeten er vijf dubbeldekkers rijden op deze route.

Problemen met de computers

Het was de bedoeling de eerste dubbeldekker direct in te zetten in de dienstregeling. Maar sinds de feestelijke introductie heeft de nieuwe bus vooral in de garage gestaan. De dubbeldekker heeft alleen op de introductiedag gereden, daarna is er tot afgelopen dinsdag alleen maar aan gesleuteld, bevestigt woordvoerster Bonnie Wiersma van Qbuzz in Groningen. ,,Er waren problemen met de computers. Maar die zijn inmiddels opgelost en de bus rijdt nu weer. Maandag verwachten we de tweede door ons bestelde dubbeldekker. De weken erna volgen de overige drie nieuwe bussen.”

Geen braille op stopknoppen

Tijdens en na de presentatie van de eerste dubbeldekker kreeg Qbuzz voornamelijk positieve reacties. Het OV-consumentenplatform was nog wel kritisch over de geschiktheid van de nieuwe bussen voor blinden en slechtzienden. Commercieel manager Michel van der Mark belooft daar samen met het platform nog eens goed naar te kijken: ,,Er ontbreekt brailleschrift op de stopknoppen, zoals je dat in de nieuwe stadsbussen in Groningen wél hebt. En de zichtbaarheid van deze knoppen zou beter kunnen. Daar gaan we nog wat aan doen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.