Duitse en Nederlandse molens snoepen wind van elkaar af

Duitse windmolens krijgen last van Nederlandse exemplaren pal voor hun neus. Die vangen niet alleen wind af; ze veroorzaken ook turbulentie.

Daarvan is de exploitant van het Duitse windmolenpark bij Weijerswold (tussen Coevorden en Schoonebeek) overtuigd. De Duitsers komen daarom in verzet tegen de bouw van windmolens aan Nederlandse kant van de grens, ook bij Weijerswold. De Raad van State buigt zich vandaag over de kwestie.

206,5 meter hoogte

Het huidige windmolenpark aan Duitse kans van de grens wordt gemoderniseerd. Oude, kleinere exemplaren wijken voor molens van 206,5 meter hoogte.

De gemeente Coevorden werd in 2016 verrast door deze nieuwe hoogte aan Duitse kant. Er was net een jaar lang intensief overleg gevoerd met exploitanten van windmolens en omwonenden om de Nederlandse plannen zo goed mogelijk te realiseren. Buurgemeente Emlichheim had Coevorden niet op de hoogte gesteld van haar modernisering. Die sloeg in Coevorden in als een bom, omdat het Nederlandse plan in een ander daglicht kwam te staan.

Overleg over aanpassing plannen

De vier molens aan deze kant van de grens zijn van Raedthuys en Coevorden Weijerswold Exploitatie. Ze krijgen een tiphoogte van 190 meter en doen daarmee dus nauwelijks onder van de Duitse exemplaren. De Nederlandse bouwers hebben met de Duitse exploitant overleg gevoerd over aanpassing van de plannen. Een molen van Raedthuys komt daardoor op een andere plaats te staan.

Ondanks de juridische strijd wil projectleider Pim van Bussel van Raedthuys niet beweren dat het overleg is mislukt. ,,De Duitse exploitant kiest ervoor ook de formele weg te bewandelen. Ze zouden op die manier ook in aanmerking kunnen komen voor compensatie als ze in het gelijk worden gesteld.’’

‘Nederlandse molens krijgen juist meer last’

Van Bussel is er overigens van overtuigd dat de molens aan Nederlandse kant meer last krijgen van de Duitse exemplaren, dan andersom. ,,De heersende windrichting is zuidwestelijk. De Duitse molens staan bij zuidwestenwind precies voor onze neus. Overigens is die windafvang nou ook weer niet zo groot. Hetzelfde geldt voor de turbulentie. Bij afzonderlijke parken is daarvan ook sprake, vandaar dat windmolens nooit echt dicht op elkaar staan.’’

Tegenwind

Ook inwoners van Weijerswold maken bezwaar tegen de Nederlandse molens. Tegenwind Weijerswold is met een groep van pakweg vijftien personen vandaag vertegenwoordigd bij de Raad van State. Voorzitter Cisca Stoffels hamert niet alleen op overlast door geluid, slagschaduw, licht en aantasting van het landschap, ook haalt ze aan dat er vanwege de Duitse modernisering er sprake is van een nieuwe situatie. ,,Als Coevorden dit van tevoren had geweten, was Weijerswold niet zo nadrukkelijk als nu in beeld geweest voor windmolens.’’

Europark

De Raad van State heeft het vandaag druk met Coevorder windmolens, want ook de drie turbines die bij het Europark komen worden aangevochten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.