Duitse vlag wappert in Havelte

De Duitse vlag hangt op de kazerne in Havelte. Foto Defensie

De Duitse vlag hangt sinds dinsdagmorgen in top bij het hoofdkwartier van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte.

Tijdens een bijzonder appel werd de Duitse vlag naast de Nederlandse vlag gehesen. Op de dag dat onze oosterburen de Dag van de Duitse eenheid vieren. Vanaf vandaag gaan beide vlaggen elke dag samen in top in Havelte.

De brigade in Havelte maakt sinds vorig jaar maart deel uit van de Duitse 1e Pantserdivisie.

Duitse staf spreekt Nederlands

Brigadegeneraal Jan Swillens: ,,Het voelt alsof we al heel lang samenwerken. We zitten vaak op dezelfde lijn. We kennen elkaar, spreken letterlijk en figuurlijk elkaars taal. De voertaal is Engels, maar veel Nederlanders spreken Duits en alle Duitsers in de staf in Havelte spreken Nederlands.”

Tijdens uitzendingen naar in Afghanistan, Irak, Mali en Litouwen werken de Nederlanders militairen nauw samen met de Duitsers. Het materieel is voor een deel hetzelfde, zoals de Fenneks, Pantserhouwitsers en natuurlijk de Leopardtanks, die Nederland van Duitsland huurt.

Het nieuwe Duits-Nederlandse tankbataljon 414 is opgericht onder leiding van de bisonbrigade. De bison is het symbool van de brigade uit Havelte

Hoofdkwartier Pantserdivisie in Oldenburg

Het is niet uniek dat de Nederlandse en Duitse vlag naast elkaar wapperen op een kazerne. ,,In Munster gebeurt dat al meer dan twintig jaar en in Oldenburg op het hoofdkwartier van 1e Duitse Pantserdivisie al een jaar”, zegt generaal Swillens.

Kolonel Helmut Remus, de Duitse plaatsvervanger van Swillens: ‘’De samenwerking heeft een nieuwe kwaliteitsstandaard bereikt. De integratie is uniek en geeft het vertrouwen weer tussen het Duitse en Nederlandse leger. Een voorbeeld voor Europese samenwerking.”

Wat levert het op?

De samenvoeging van Duitse en Nederlandse legeronderdelen levert niet alleen financiële voordelen op. Met het oog op de veiligheid in Europa kan de samenwerking tot een militaire inzet leiden.

Remus: ,,Samenwerking is noodzakelijk omdat geen enkel land in Europa zich alleen kan verdedigen.”

De kolonel nodigde iedereen uit voor koffie met Schwarzwalderkirch Torte op de Tag der Deutschen Einheit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu