Duitsers houden vast aan megawindmolens bij Weijerswold

Ondanks Nederlands verzet houdt Duitsland vast aan de locaties van de zes nieuwe megawindmolens (206,5 meter) aan de grens bij Weijerswold.

Vergadering

In een commissievergadering woensdagavond in Emlichheim - het politieke reces is daar al afgelopen - ging het vooral over hoeveel geld omwonenden aan Duitse kant als vergoeding krijgen en welke wegen worden vernieuwd. Nederlandse belangen kwamen nauwelijks aan bod. Niet die van inwoners van de buurtschap tussen Coevorden en Schoonebeek. En ook niet die van de bouwers van windmolens aan Nederlandse zijde van de grens bij Weijerswold. De Duitse turbines dwarsbomen namelijk bij een veelal zuidwesten de nog te bouwen Nederlandse, omdat die minder wind vangen met een Duits exemplaar voor de neus.

Teleurstellend

Cisca Stoffels van Tegenwind Weijerswold vond de uitkomst teleurstellend. In een brief vroeg ze de raadsleden helemaal af te zien van de megamolens. Inspreken was in deze vergadering niet mogelijk. De in vergelijking met nu bijna twee keer zo hoge Duitse windmolens veroorzaken volgens Stoffels nog meer geluidsoverlast, slagschaduw en hinderlijke verlichting. ,,Om nog maar te zwijgen van de wijze waarop het landschap wordt geruïneerd. Het is een groot onrecht dat de Duitsers die megamolens op de grens bouwen, zonder rekening te houden met de Nederlandse buren.’’

De Duitse initiatiefnemer zei nog wel dat bepaalde delen van het plan waren vertaald in het Nederlands, om de procedure open te spelen.

Overleg

Begin dit jaar werd de gemeente Coevorden onaangenaam verrast door het Duitse plan om de meeste windmolens bij Weijerswold te slopen en deels te vervangen door veel hogere turbines. De Duitsers fietsten dwars door het Coevorder windmolenplan heen, dat nota bene in dezelfde week was gepresenteerd - na een jaar van overleg met bouwers en omwonenden.

Er is overleg gevoerd over het beter afstemmen van de plannen, zodat de Nederlandse en Duitse turbines elkaar niet in de weg zitten. Maar dat heeft dus niet tot wijziging van het Duitse plan geleid. ,,Of wij aan het kortste eind trekken? De Duitsers zitten verder in het proces. Ze zijn eerder begonnen en liggen nu op stoom’’, zegt Arthur Vermeulen van Raedthuys, dat aan Nederlandse zijde gaat bouwen.

Raedthuys en de andere turbinebouwer Windunie zijn nu aan het onderzoeken of er aan Nederlandse zijde geschoven moet worden. Wethouder Jeroen Huizing, die woensdagavond meeluisterde, wil eerst die resultaten afwachten. ,,Als er aan turbines verplaatst moeten worden, dan oordelen omwonenden en de gemeenteraad opnieuw daarover.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.