Meer aandacht voor de Duitse taal en cultuur op scholen kan de samenwerking tussen Drenthe en Duitsland verder bevorderen.

Duitsland is helemaal hip in Drentse politiek. 'Wir schaffen das!'

Meer aandacht voor de Duitse taal en cultuur op scholen kan de samenwerking tussen Drenthe en Duitsland verder bevorderen. Foto DvhN

Opent Drenthe binnenkort een ambassade in Hannover, de hoofdstad van Nedersaksen? Zover is het niet, maar het enthousiasme voor de oosterburen is groot op het Provinciehuis.

Duits op de basisschool, complete Duitstalige opleidingen en veel samenwerking met bestuurders aan de andere kant van de landsgrens. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie) oogstte woensdag in Provinciale Staten groot enthousiasme bij bijna alle fracties toen zijn Duitslandagenda voor de komende jaren ter sprake kwam. „Wir schaffen das!”, vatte CDA’er Ceciel Mentink de stemming samen.

Eenzame post

Statenlid Ralph du Long (PvdA) bepleit een ambassade in Nedersaksen, om de samenwerking nog meer vaste vorm te geven. Stelpstra probeerde dit enthousiasme enigszins te temperen, omdat hij zich afvraagt of een vaste vertegenwoordiger in Hannover niet op een wat eenzame post komt te zitten.

Drenthe zoekt al een jaar of drie de nauwe samenwerking met Duitsland. Dit droeg onder meer bij aan de treinverbinding Emmen-Rheine voor passagiers. Voor de inwoners moet de samenwerking er toe leiden dat je gemakkelijker aan de andere kant van de landsgrens kunt gaan werken. Nu is de erkenning van diploma’s vooral in het middelbaar beroepsonderwijs nog een obstakel. Het Rijnlandinstituut biedt al opleidingen aan die in beide landen erkend worden.

De afgelopen jaren hebben bestuurders en ambtenaren veel overleg gehad en verliep dat volgens Harm Henk Veldsema (ChristenUnie) in een opperbeste sfeer. Het leidt bijvoorbeeld tot plannen om gezamenlijk projecten met waterstof en de energietransitie op te pakken. VVD’er Kees Vianen wees op het belang om ook de inwoners enthousiast te maken voor een nauwere band met Duitsland.

Duits op de basisschool

Stelpstra zou in het onderwijs graag meer aandacht zien voor de Duitse taal en cultuur, liefst al op de basisschool. Want jonge kinderen pikken een nieuwe taal het gemakkelijkst op. Daarvoor is hij echter wel afhankelijk van het Rijk. Volgens hem stimuleert die de samenwerking over de grens.

De PVV vindt de samenwerking met Duitsland prima, maar fractielid Sonja Kort voegt daar wel aan toe dat haar partij voorstander is van uittreding van Nederland uit de Europese Unie. Thomas Blinde van JA21 vreest dat de samenwerking te ver gaat. „Samenwerking is goed, integratie niet. Ik heb er geen behoefte aan de landsgrens te slechten. We moeten dit vanuit het economisch belang bekijken. Het moet ons werk, werk, werk opleveren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu