Duurzaamste Bedrijf Drenthe: rioolwater als grondstof koffiebeker

Koffiebekers die in de toekomst worden gemaakt van rioolwater. Hiermee won Limm Recycling in Smilde vandaag de titel Duurzaamste Bedrijf van Drenthe 2016.

,,We maken ze nu nog van mais, maar straks van rioolwater en dan zijn onze koffiebekers volledig biobased. Dat betekent dat ze helemaal organisch zijn en kunnen worden gecomposteerd. Waar we nu aan werken, is dat de bekers warmte kunnen vasthouden. Dat wordt een grote innovatie’’, zegt Lenze Leunge, die samen met zijn vrouw Ina het bedrijf runt.

Uit handen van gedeputeerde Tjisse Stelpstra kreeg het echtpaar Leunge de bloemen en de bijbehorende oorkonde overhandigd.

Het Duurzaamste Initiatief 2016 werd genomen door Geert Lindenhols van Agraservice in Zuidwolde. Zijn bedrijf maakt allerlei duurzame producten van koolzaad, waarbij niets van de plant wordt verspild. Nu is Lindenhols bezig om van bermgras en bladeren pellets voor de houtkachel te maken. Ook wil het bedrijf bermgras, dat nu nog voor veel geld wordt afgevoerd, composteren. ,,Gemeenten betalen er een vermogen voor, terwijl dat helemaal niet hoeft.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.