Drenthe stelt 170.000 euro subsidie beschikbaar aan bedrijven die vanwege te weinig ruimte op het elektriciteitsnetwerk hun energieproject niet kunnen opstarten. Het geld is bedoeld om de haalbaarheid voor alternatieven van een netaansluiting te onderzoeken.

Volgens de provincie kampen in Drenthe initiatiefnemers van duurzame energieprojecten met de belemmeringen van netcongestie, oftewel transportschaarste. Vanwege te weinig ruimte op het elektriciteitsnetwerk kunnen zij via hun project geen elektriciteit terug leveren aan het elektriciteitsnetwerk.

Met de subsidie kunnen zij een professionele adviseur laten kijken naar alternatieven. Per aanvraag is een subsidie van maximaal 90 procent van de subsidiabele advieskosten beschikbaar, met een maximum van 4500 euro.

Is het dak wel geschikt?

Ook is er geld beschikbaar voor de opwek van duurzame energie en gebouwgebonden energiebesparing. Ondernemers kunnen de subsidie bijvoorbeeld inzetten voor onderzoek of hun dak wel geschikt is voor zonnepanelen of voor advies over hoe zij het dak steviger moeten maken.

Voor duurzame opwek en energiebesparing kunnen ondernemers vanuit de regeling maximaal 50 procent subsidie krijgen voor advieskosten met een maximum van 1500 euro.

loading

Batterijsysteem bij voetbalvereniging Nieuw-Buinen

Een voorbeeld van een alternatieve aansluitmogelijkheid is het batterijsysteem van voetbalvereniging Nieuw-Buinen. De club slaat de energie die ze opwekken met hun zonnepanelen op via het batterijsysteem en gebruiken deze voor onder andere de veldverlichting.

Volgens gedeputeerde Tjisse Stelpstra zijn er in Drenthe tal van ondernemers en sportverenigingen die willen verduurzamen. ,,Daarom willen met deze regeling ook de drempel voor ondernemers te verlagen om te investeren in energiebesparing.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe