Het kan verkeren: bij de aanleg dwarsboomde KPN de aanleg van glasvezel in het Drentse buitengebied. Nu het er met bloed, zweet en tranen ligt, koopt de telecomreus het netwerk in Midden-Drenthe.

Voor een nog onbekend bedrag heeft KPN het netwerk van de coöperatie Sterk Midden-Drenthe overgenomen. Het blijft een open netwerk en het personeel gaat mee naar de telecomgigant. Over de hoogte van het bedrag wordt gezwegen, maar het is in elk genoeg om de leningen van de provincie en gemeente, samen 13 miljoen euro, in één keer terug te betalen. ,,We blijven niet met een restschuld achter’’, zegt Henk van de Boer, nu nog voorzitter van de Raad van Commissarissen van de coöperatie.

Lange en hobbelige weg

De weg naar snel internet in Midden-Drenthe was lang en hobbelig. Met enthousiaste vrijwilligers, die op pad gingen om abonnees over de streep te trekken, gesteggel over het aantal voorinschrijvingen (dat nodig was om te kunnen beginnen) en het vertrek van pionier Peter de Vries, die uit onvrede over de koers opstapte.

Feit is dat het netwerk niet langer van Midden-Drenthe is. Hans Boslooper, vrijwilliger van het eerste uur en lid van de Ledenraad, zit er niet mee. ,,Ik heb mijn breedband in huis. Daar ging het om: de aanleg van snel internet in het buitengebied. We hebben ons doel bereikt. Het is goed voor de zekerheid en continuïteit dat een partij als KPN nu aan het roer komt te staan. Voor een coöperatie als de onze is het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden voor bijvoorbeeld de Ledenraad. Het is prima zo.’’

Volgens Boslooper waait er bij KPN een andere wind. ,,Werden we in de aanloopfase nog tegengewerkt door de grote spelers in de markt, nu is er de wil om samen te werken. KPN klopte bij ons aan, niet andersom. En na lang onderhandelen lag er een zeer goed bod op tafel. Als Ledenraad zijn we unaniem akkoord gegaan. De continuïteit is gewaarborgd en voor onze abonnees verandert er niets. Het blijft een open netwerk, waar iedereen toegang toe heeft en de providers en de tarieven blijven hetzelfde.’’

‘Denk dat de komst van 5G ook meespeelde’

De ommezwaai bij KPN is volgens Boslooper veroorzaakt door het mislukken van VDSL, een opgewaardeerde vorm van ADSL (internet via de oude telefoonaansluiting). ,,KPN wil over een jaar een miljoen aansluitingen aan het netwerk toevoegen. Maar ik denk dat ook de komst van 5G heeft meegespeeld. Die signalen gaan weliswaar door de lucht, maar om een fijnmazig netwerk van antennes te voeden, heb je glasvezel nodig.’’

Links en rechts wordt gezegd dat KPN 5900 aansluitingen overneemt van Sterk Midden-Drenthe. In werkelijkheid zijn dat er 2900. ,,Het klopt dat wij 2900 abonnees hebben, maar in potentie telt het netwerk 5900 aansluitingen’’, zegt Van de Boer. Die moeten dan nog wel door KPN worden verleid om gebruik te maken van het netwerk.

Anderhalf jaar geleden deed deze krant onderzoek naar de burgerinitiatieven die het snelle internet naar Drenthe haalden. Conclusie: de gekozen aanpak ‘van onderaf’ is even uniek als wankel vanwege de inzet van vrijwilligers. De verwachting, die in het veld met veel boosheid werd ontvangen, was dan ook dat grote commerciële partijen op een zeker moment op de rijdende trein zouden springen. Die ontwikkeling is nu gaande.

De abonnees van de coöperatie zijn per brief geïnformeerd over de overname door KPN.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe