Dwingelderveld levert grote berg groene energie

Op een van de parkeerplaatsen langs de N855 in het nationaal park Dwingelderveld is een berg ontstaan. Een enorme berg houtsnippers, die dagelijks groter groeit en met dezelfde snelheid weer slinkt.

Op verschillende plekken in het Dwingelderveld worden bomen geveld om plaats te maken voor heide. De takken worden versnipperd en vlak langs de Spieregerweg verzameld. Vandaaruit wordt het kleingemaakte hout afgevoerd en dient het als groene brandstof voor dito energie.

,,Een van de plekken waar een aannemer bezig is met vellen, is bij het ecoduct over de A28. Daar hebben we een verbinding tussen het Dwingelderveld en Terhorsterzand tot stand gebracht. Om die aansluiting goed te laten werken, moet er ruimte zijn. Vandaar dat de bomen worden gekapt’’, legt boswachter Hans Kruk uit.

Het hout wordt apart van de takken afgevoerd en gebruikt. Wat niet kan worden verwerkt, gaat de versnipperaar in en eindigt als brandstof in een energiecentrale. ,,Het gaat om grote hoeveelheden. Honderden tonnen houtsnippers. We hopen voor de kerst klaar te zijn, zodat er op de parkeerplaats weer ruimte is voor onze bezoekers. Het is met deze klussen altijd een beetje manoeuvreren’’, aldus Kruk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.