Dwingelderveld zoekt matineuze vogeltellers

Kun je nog tellen? Tel dan mee. Vogels wel te verstaan. Het Dwingelderveld is naarstig op zoek naar vogeltellers in het nationaal park.

Zij moeten waarborgen dat tellingen van broedvogels, die al veertig jaar plaatsvinden in het Dwingelderveld, blijven doorgaan. ,,Die tellingen zijn onmisbaar voor het bos- en heidebeheer ‘', zegt boswachter Ronald Popken van Natuurmonumenten.

Het Dwingelderveld beschikt over een schat aan gegevens die vogeltellers al ruim veertig jaar bijeen sprokkelen. Koning onder de vogeltellers is Joop Kleine (70), die een groot deel van zijn leven broedvogels inventariseert. Samen met een groepje vrijwilligers ontfermt hij zich over de winter-, water- en trektellingen.

Voor zijn baanbrekend werk kreeg Joop Kleine vijf jaar geleden de ‘gouden lepelaar'. Een bijzondere onderscheiding van Vogelbescherming Nederland. Van ophouden weet hij niet, maar Kleine, die woont in de Davidshoeve in het Dwingelderveld, heeft niet het eeuwige leven. En het groepje vrijwilligers is kwetsbaar.

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, de twee grootgrondbezitters van het 3700 hectare grote park, hopen dat een flinke groep vrijwilligers zich meldt. Mensen die al wel een goede basiskennis hebben van vogels en het leuk vinden om 's morgens in alle vroegte met een verrekijker eropuit te trekken.

De tellingen in het Dwingelderveld gebeuren op basis van het Broedvogel Monitoring Project (BMP) van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Als zich voldoende vrijwilligers melden dan krijgen ze een BMP-cursus aangeboden. Daar leren ze hoe ze broedvogels en hun broedplekken moeten inventariseren. De cursus in het voorjaar beslaat vier avonden en zes bezoeken in het veld.

,,Bij het beheer van het nationaal park trekken we veel profijt van wat de vogeltellers inventariseren'', constateert Tineke Bouwmeester, coördinator vrijwilligers. ,,Het is belangrijk dat we nu werken aan een nieuwe groep vogeltellers om straks niet in een gat te vallen'', zegt ze. ,,Het vogeltelwerk moet doorgaan.''

Het Dwingelderveld heeft een reputatie op vogelgebied. Joop Kleine gaat uit van ten minste 110 broedsoorten. De veld- en boomleeuwerik doen het goed, en ook de roodborsttapuit weet van geen wijken. Vogels als graspieper, veldleeuwerik, dodaars en het paapje voelen zich thuis. En sinds enige jaren is ook de kraanvogel teruggekeerd. Maar de grutto en wulp hebben, net als in de rest van Nederland, bijna het veld moeten ruimen.

Dinsdag 19 januari is een informatieavond op het beheerkantoor Zuid-Drenthe, Oude Benderseweg 14 in Ruinen. Aanmelden via t.bouwmeester@natuurmonumenten.nl

Foto: DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.