Eén inwoner van Emmen houdt gemeente bezig met zo’n zestig zaken

Het is een record waarop ze bij de gemeente Emmen niet trots zijn: op het gemeentehuis zijn ambtenaren bezig met in totaal zo’n zestig zaken, aangespannen door één inwoner.

De naam van die inwoner: Jan de Vries uit Noordbarge. De Vries kreeg bekendheid als de man die het carbidschieten naar een andere locatie probeerde te krijgen vanwege de geluidsoverlast die deze traditie op oudejaarsdag veroorzaakt. Hij kreeg overigens een aantal keren gelijk van de rechter, omdat De Vries flinke gaten schoot in de toenmalige algemene plaatselijke verordening (apv) van de gemeente.

Maar omdat de gemeente Emmen op het laatste moment met aanpassingen kwam of omdat de rechter op het allerlaatste moment uitspraak deed kreeg De Vries nooit echt zijn zin.

Vorig jaar was het bijna zover: de enige locatie waar Noordbarge naar hartenlust kon knallen op voldoende afstand van woningen en paardenstallen was bij het Zuideind, op de hoek van de Nieuwamsterdamsestraat. Maar de bevolking protesteerde en toen de eigenaar van de paardenstal meldde dat er geen dieren stonden kon er toch bij het Terra College aan de Huizingsbrinkweg worden geknald - hemelsbreed een halve meter meer van het huis van De Vries dan de minimale 50 meter afstand.

De gemeente Emmen schat dat met die zestig zaken een halve ton is gemoeid

Woordvoerder Anita Klingenberg van de gemeente Emmen bevestigt het aantal van 50 tot 60 zaken. ,,Sinds 2015 voert De Vries procedures over diverse zaken, voornamelijk gericht tegen carbidschieten, evenementen, maar ook wob-verzoeken, klachten en handhavingszaken. De procedures variëren van aanvragen, bezwaren, hoger beroep en verzoeken om het treffen van voorlopige voorzieningen bij de rechtbank.’’ De gemeente schat dat met al die activiteiten inmiddels een halve ton is gemoeid, dat komt neer op zo’n duizend euro per zaak.

Jan de Vries zegt in een reactie dat hij allesbehalve trots is op het aantal zaken. ,,Maar zegt dat iets over mij of over de gemeente Emmen? Ik overtreed de wet niet, dat is de gemeente geweest. Die stond jarenlang het schieten met carbid toe op plekken waar dat niet mocht. Dat levert heel veel kabaal op en daar heb ik last van. Nog steeds, want de gemeente wijzigt de spelregels zo dat we nu niet meer kunnen protesteren.’’ Voor De Vries zit daarin weer een nieuw argument om aan de bel te trekken bij desnoods de Raad van State, zegt hij: ,,Je moet als burger bezwaar kunnen maken.’’

Jan de Vries zat bij de burgemeester aan tafel maar ook dat haalde niets uit

Volgens de Vries heeft hij voldoende argumenten voor zijn klachten. ,,De laatste twee jaar heb ik één meter van de gevel 135 decibel gemeten en binnen 80. Terwijl meer dan 80 decibel schadelijk is voor je gehoor. De gemeente had alle problemen op kunnen lossen door een andere locatie aan te wijzen, maar dat doen ze niet.’’ Ook een gesprek met de burgemeester haalde niets uit.

De Vries zegt door de gemeente getraineerd te worden, ,,zodat wij ons niet goed kunnen voorbereiden op de rechtszaken”. Als voorbeeld noemt hij twee wob-verzoeken. ,,Eind 2016 heb ik alle zestien ontheffingen opgevraagd, van vorig jaar heb ik alle meldingen opgevraagd, maar voor beide geldt: ik heb nog steeds geen reactie. Terwijl de gemeente volgens de regels binnen twee weken antwoord moet geven.’’ Onder de tientallen zaken is ook een integriteitsklacht over ambtenaren, bevestigt De Vries.

,,Ik zit er niet mee dat ik hierdoor niet populairder word’’

De Vries beseft dat hij zich met zijn tientallen zaken niet populairder heeft gemaakt in het kleine dorp, ,,Nee natuurlijk niet, maar denk je dat ik daar mee zit? De gemeente moet gewoon de regels handhaven. Hij vindt het wel vervelend dat hij steeds de zwartepiet krijgt doorgeschoven, zegt hij. ,,Terwijl ik echt niet de enige ben.’’ Hij noemt een overbuurman en een gehandicapte vrouw uit Zwartemeer die met oud & nieuw haar huis telkens uit moet vluchten.’’ Om de klachten te bundelen heeft De Vries de website Artikel238.nl opgericht. Hoeveel mensen zich daarbij aangesloten hebben wil hij niet zeggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.