Eén klap verwoest leven van beheerder sporthal in Peize: 1,5 jaar cel geëist

,,Ik ben door de mishandeling een gehandicapte man geworden, zowel geestelijk als lichamelijk.” De advocaat van de voormalige beheerder van de sporthal in Peize zei dat donderdag namens hem in de rechtbank.

De 66-jarige Be Siegers uit Peize kreeg januari vorig jaar na het feest van een zaalvoetbaltoernooi in het dorp een harde klap in het gezicht van een 54-jarige plaatsgenoot.

De plotselinge klap, buiten de sporthal, kwam hard aan doordat de verdachte een motorhandschoen droeg. Het slachtoffer viel volgens getuigen als een streep achterover en belandde op de harde stenen.

Intensive care

De man lag dagenlang in kritieke toestand op de intensive care van het UMCG. Hij heeft blijvend hersenletsel opgelopen. De verdachte verklaarde voor de rechtbank dat hij zich schaamt voor wat er is gebeurd. Het houdt hem dagelijks bezig. De man is eigenaar van een bouwbedrijf. De bewuste avond ging hij na een verjaardag nog even naar het feest in de sporthal.

,,Ik liet een glas bier vallen en dacht toen: het is nu tijd om naar huis te gaan.” Buiten trof de verdachte enkele andere feestgangers en ook de beheerder van de sporthal. Ze maakten grapjes over het feit dat hij motorhandschoenen droeg.

Ook de beheerder heeft volgens een getuige een opmerking gemaakt. Nadat verdachte zijn fiets van het slot had gedaan en zijn handschoenen weer aan had gedaan, ging hij naar het groepje toe. Uit het niets gaf de 54-jarige Peizenaar zijn plaatsgenoot, die hij al zijn hele leven kent, een harde klap.

Niet stomdronken

De verdachte verklaarde dat hij niet meer weet waarom hij heeft geslagen. Over de geintjes die zouden zijn gemaakt over zijn handschoenen kan hij zich niets herinneren. ,,Ik ben bepaalde stukken kwijt. Ik had wel wat alcohol op, maar ik was niet stomdronken. Sinds het gebeuren drink ik geen druppel meer.”

Na het voorval vertrok de man, naar eigen zeggen om te voorkomen dat de zaak verder zou escaleren. ,,Ik had niet in de gaten dat het zo ernstig was.”

De man werd de volgende ochtend gebeld door de dochter van het slachtoffer. Zij vertelde dat haar vader er slecht aan toe was en dat voor zijn leven werd gevreesd. De verdachte meldde zich vervolgens zelf bij de politie. Het slachtoffer was drie dagen buiten bewustzijn. Hij heeft weken in het ziekenhuis gelegen en verbleef daarna nog maanden in Beatrixoord om te revalideren.

35 jaar beheerder sporthal

Uit de medische letselrapportage blijkt dat hij als gevolg van de klap ernstig en blijvend hersenletsel heeft opgelopen. Hij was op dat moment 35 jaar beheerder van de sporthal en keek uit naar zijn pensioen.

In zijn slachtofferverklaring staat: ,,Ik heb weer opnieuw moeten leren lopen en praten. Op dit moment is mijn rechterzijde nog steeds slecht. Ik heb evenwichtsstoornissen, waardoor ik moeilijk kan lopen en ik heb geen fijne motorriek meer.”

Het slachtoffer vertelde dat hij afhankelijk is geworden en moeilijk uit zijn woorden kan komen. ,,Ik was een echte kletskous. Ik praatte plat Drents, nu praat ik Nederlands. Ik voel veel verdriet en boosheid naar de verdachte. Zijn leven gaat gewoon verder terwijl mijn leven volledig is verwoest.”

De verdachte wil graag in gesprek met het slachtoffer om zijn excuses te maken. Vooralsnog is hij daar nog niet toe bereid. In een civiele procedure heeft de Peizenaar schuld erkend. Overeengekomen is dat hij het slachtoffer 60.000 euro schadevergoeding betaalt.

Ook in het dorp heeft het grote impact

De officier van justitie vindt dat de verdachte schuldig is aan zware mishandeling. ,,Het was een harde klap met heel grote gevolgen. De verdachte moet leven met de gedachte dat hij verantwoordelijk is voor dit leed. Ook in het dorp heeft het grote impact. Er was drank in spel, maar er is geen noemenswaardige aanleiding geweest.” Tegen de verdachte is 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.