Echte mensen testen ziekenhuis van karton in Meppel: bocht te scherp en WC groot genoeg?

Om fouten tijdig uit het ontwerp van het nieuwe Meppeler ziekenhuis te halen, wordt er proefgedraaid in een op ware grootte gebouwd model.

Het is niet zo dat een volwaardig ziekenhuis uit de grond wordt gestampt om te kijken of het allemaal klopt. In een grote loods aan de Paradijsweg zijn delen van afdelingen nagebouwd. Opgetrokken uit kartonnen wanden, uiteraard zonder echte voorzieningen als elektriciteit en stromend water. Zoiets heet in vaktermen een mock-up.

Proefopstelling waarin kan worden getest

De afmetingen van de ruimten met kartonnen muren komen exact overeen met de afmetingen in het ontwerp. Zodoende is een proefopstelling ontstaan, waarin kan worden getest.

En dat is precies wat er woensdagmiddag op het programma staat. Echte medewerkers van Isala Diaconessenhuis komen met echte ziekenhuisbedden, rolstoelen en meer naar de loods aan de Paradijsweg.

Is de bocht niet te scherp en de WC groot genoeg?

In de proefopstelling rijden mensen van de verpleegafdeling, die dit werk dagelijks doen, met bedden rond om te kijken of bochten niet te scherp zijn en of doorgangen breed genoeg zijn. Zijn de toiletten berekend op mensen in een rolstoel? Kortom: klopt de toegankelijkheid van het ontwerp en kunnen alle logistieke processen, die dagelijkse kost zijn in het ziekenhuis, soepel verlopen?

Een nieuw ziekenhuis moet aan allerlei wettelijke regels en vereisten voldoen. Dan zijn er ook nog de bouwvoorschriften en Isala’s eigen wensen. Uit die mix maakt een architect, die ook nog een inbreng heeft, een ontwerp. Nu het voorontwerp zo goed als klaar is, wordt gestart met het testen.’’

Eventuele fouten vroegtijdig uit ontwerp halen

,,Bij zo’n groot project als de bouw van een ziekenhuis is het gebruikelijk te werken met mock-ups’’, zegt Dorien Breukelman, woordvoerster van Isala. ,,Door een ontwerp, voorafgaand aan het echte bouwen te testen, kun je nog eventuele fouten uit het ontwerp halen.’’

Studenten van het Ondernemerspunt hebben geholpen bij het bouwen van de proefopstelling.

Het nieuwe ziekenhuis, dat groen van buiten en binnen wordt, gaat volgens plan in 2021 open. Het wordt gebouwd naast het huidige Diaconessenhuis, dat is verouderd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.