Ecologen luiden de noodklok: groenbeleid Assen faalt

Een groep Asser ecologen is bezorgd over het groenbeleid van hun gemeente. Zij hopen dat de nieuwe gemeenteraad een heldere visie op dit gebied ontwikkelt.

Volgens de acht Assenaren is het huidige beleid - of het gebrek daaraan - een bedreiging voor de kwaliteit van de groengebieden in de gemeente. Dat laten zij weten in een brief aan de nieuwe gemeenteraad, waarin zij onder meer stellen dat er te rigoureus wordt gekapt en expertise ver te zoeken is.

‘Onbegrijpelijke beheeringrepen’

„Een aantal mensen hier in de buurt die vanuit hun beroep met ecologie en landschap bezig zijn, hebben al langer het idee dat er dingen niet goed gaan”, vertelt Joop Smittenberg. Hij is als gepensioneerd ecoloog een van de ondertekenaars van de brief. Net als de anderen woont hij in Assen-Oost. „Toen hier in het groengebied bij Schieven vorig jaar november een kapitale meidoorn onnodig werd gekapt, was dat voor ons directe aanleiding om aan de bel te trekken.”

De groep is verontrust over de ‘onbegrijpelijke beheeringrepen’ van de afgelopen tijd. Eerder deed de gemeente het groenbeheer zelf, maar door bezuinigingen is dit grotendeels uitbesteed. Volgens Smittenberg gaat het mis in de communicatie tussen de beleidsmakers en de uitvoerders. „Als je vraagt waarom bepaald maaibeleid wordt uitgevoerd, kan bij zowel de beheerder als de gemeente niemand daar goed antwoord op geven. Er moet een aanspreekpunt komen, en een duidelijke visie waar je op kunt terugvallen. Nu is het beleid onduidelijk en doen ze maar wat.”

Ondertekenaars stellen expertise beschikbaar

De briefschrijvers halen meerdere recente voorbeelden aan waarbij het volgens hen misging. In het Asserbos zijn vorig jaar zeer oude hulstbomen zomaar weggehaald en bij Schieven werden ‘bij wijze van achterstallig onderhoud’ aanwezige elzensingels in één keer afgezet. Dit is volgens de ecologen op veel plaatsen niet goed gegaan. ‘Er zijn bomen doodgegaan en hele singels zijn verdwenen. Op sommige plekken staan helemaal geen elzen meer. Voorheen gemaaide of beweide delen liggen nu braak en verruigen met pitrus, brandnetel en opslag van wilg’, valt te lezen.

De gemeente moet het groenbeheer zelf weer stevig in de hand nemen, of overdragen aan een deskundige organisatie. Veel schade beperk je al door beter kapbeleid en gefaseerd maaibeheer, vindt Smittenberg. „Wij als ondertekenaars willen onze expertise graag inzetten om van het groen bij Assen-Oost weer een mooi en gezond gebied te maken, totdat er een definitieve oplossing is voor de beheerproblemen. Hopelijk luistert de nieuwe raad naar ons.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.