De 28-jarige Edino uit Meppel doorbrak samen met zijn broers en zus het stilzwijgen over hun bizarre jeugd met vader Gerrit Jan van D. „Er zijn mensen die kracht putten uit ons verhaal”, vertelt Edino in een interview met DVHN.

Zes van zijn negen broers en zussen zaten jarenlang met hun vader verborgen in een boerderij in Ruinerwold. Zijn broer Israël ontsnapte uit de boerderij, Edino en zijn oudste broer Shin en zus Mar Jan waren het gezin al eerder ontvlucht. Uit de documentaire De Kinderen van Ruinerwold bleek hoe zwaar ook deze kinderen het door toedoen van hun vader in hun jeugd hebben gehad.

De Meppeler is blij met het resultaat van de documentaire. „Mensen dachten het verhaal te kennen. Uit kranten, van talkshowtafels of de gesprekken bij de koffieautomaat”, zegt Edino. „Maar daarin ontbrak de nuance vaak. Mensen lezen bepaalde dingen zoals ze het willen lezen. Woorden als keldergezin of spookgezin zullen niet meer verdwijnen, maar we wilden zelf vertellen hoe ons leven eruit heeft gezien. Daar leende een documentaire zich het beste voor.”

Kinderen van Ruinerwold bracht veel teweeg, merkte hij. Edino wordt, net als zijn broers en zus, overspoeld met positieve reacties. „Er zijn mensen die kracht putten uit ons verhaal. Ze schrijven dat ze zich nu bloot durven te geven of iets willen veranderen aan hun situatie. Dat doet mij enorm veel goed. Dat is ook deels waarom we gekozen hebben naar buiten te treden.”

Baan kwijtgeraakt

Zijn privésituatie ging volledig over de kop na de inval in de boerderij in Ruinerwold in oktober 2019. Hij verloor er zelfs na zeven jaar zijn baan door en zit werkloos thuis. „Toen ik op mezelf kwam wonen, heb ik keihard gewerkt om het vertrouwen te winnen van het bedrijf. Ik klom omhoog in functies. Toen het nieuws uitbrak over ons gezin waren er momenten dat het ontzettend zwaar was. Ik had tijd nodig om daarvan te herstellen, maar dat bleek moeilijk te combineren met mijn werk. In onderling overleg zijn we uit elkaar gegaan.”

Bang om niet meer aan de bak te komen, is Edino niet. „Als ergens deuren dichtgaan, ben ik ervan overtuigd dat er op andere plekken weer deuren zullen openen.”

Een mentaliteit die hem door de afgelopen periode heeft geholpen. „Ik ga niet zo gauw bij de pakken neerzitten, sta redelijk stabiel in het leven.” Al is dat misschien soms ook de grote vent die Edino aan de buitenkant is. „Tuurlijk, van binnen is er veel in mij omgegaan de afgelopen tijd.”

Zonder therapie

Echte therapiesessies volgde Edino niet om trauma’s uit het verleden te verwerken. „Ik ben ingegaan op een aanbod van Slachtofferhulp, maar daar begrepen ze mijn situatie niet zo goed. Dan was ik meer aan het uitleggen over hoe het vroeger was, dan dat het mij daadwerkelijk hielp. Ik ontdekte dat het voor mij beter werkt om veel met mensen te praten die dichter bij me staan.”

Mensen die tot dat moment vaak niet eens wisten wat Edino in zijn jeugd had meegemaakt. „Ik hield het erbij dat ik ‘een moeilijke jeugd’ had gehad, maar ik heb eigenlijk niemand ook maar een deeltje verteld.” Toch voelde geen van zijn vrienden of kennissen zich bekocht, vertelt Edino. „Ze begrijpen het nu.”

De periode na de inval bracht Edino veel, vertelt hij. Hij bouwde nauwe banden op met familieleden, ook ooms en tantes, met wie hun vader alle banden had verbroken. „Ondanks alles was het eigenlijk best een mooi jaar. We hebben elkaar steeds beter leren kennen en zijn steeds meer samen gaan doen. We hebben samen echt wat opgebouwd.” Daarmee doelt hij ook op de relatie met zijn jongere broer en zussen die weer met hun vader wonen. „Daar heb ik steeds intensiever contact mee gekregen. Eerst om de week, later zelfs wekelijks.”

Hoop voor de toekomst

Een van zijn vijf jongere broer of zussen heeft onlangs laten weten ook het gezin met vader verlaten te hebben. Een hoopvol besluit, vindt Edino. „Daar is veel moed voor nodig geweest. Dat geeft ook hoop voor de toekomst. Wij, als oudere broers en zus, hopen dat ze op de lange termijn allemaal in gaan zien dat het niet normaal is om op deze manier te leven. Maar dat heeft tijd nodig, dat weten wij ook. Het is voor ons een jarenlang proces geweest.”

Of deze broer of zus zich aansluit bij de rechtszaak die Edino en de andere drie tegen hun vader aanspannen, kan hij niet zeggen. „We willen vooral duidelijk maken dat wij hebben ingezien dat onze vader schuldig is. We willen daar erkenning voor van een rechter.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe