Eelde zet volgende stap in lang gekoesterde droom: een cultureel centrum aan de Schoollaan

Een bibliotheek en een historisch centrum in één pand. Alleen dat al is veelbelovend, vindt directeur Lammie van der Tuuk van de bibliotheken in de gemeente Tynaarlo.

Ze reageert op de plannen om de schoolgebouwen aan de Schoollaan in Eelde-Paterswolde om te bouwen tot een cultureel centrum. Vertegenwoordigers van de historische stichting Ol Eel, Muziekvereniging Nieuw Leven en de Stichting Openbare Bibliotheken gemeente Tynaarlo hebben hiertoe onlangs de handen ineen geslagen.

Notenkraker

Schoollaan 16 is het adres van gebouw De Notenkraker waar nu al allerlei activiteiten plaatsvinden. Op nummer 18 huist nu nog obs De Veenvlinder, maar die verhuist eind dit jaar naar de nieuwbouw in de wijk Groote Veen. Daarmee ontstaat de kans om aan de Schoollaan een groot cultuurpaleis te realiseren.

Lammie van der Tuuk heeft in gedachten het schoolgebouw al ingericht. ,,Niet dat ik veel verstand van bouwen heb, maar volgens mij moet het niet al te ingewikkeld zijn om van drie aaneengesloten lokalen een bibliotheekruimte te maken. Je kunt een muur weg halen.’’ Ze benadrukt dat er nog wel wat meer bij komt kijken. ,,Zo moet het gebouw goed geïsoleerd worden en hebben we dubbel glas nodig. Anders geven we ons geld uit aan stookkosten. We willen er heel graag een duurzaam gebouw van maken.’’

Ol Eel

Van der Tuuk kijkt ook reikhalzend uit naar de samenwerking met Ol Eel. ,,Het is natuurlijk prachtig om als bibliotheek met een historisch centrum in één gebouw te zitten. Mensen kunnen dan via de bibliotheek ook archiefstukken en ander historisch materiaal raadplegen.’’

De bibliotheek is nu gevestigd in het Punthoes aan de Wolfshorn. Omdat de bieb moet bezuinigen, wordt dit pand te duur en daarom is Van der Tuuk op zoek naar iets nieuws. Ze hoopt in het nieuwe centrum de kosten te kunnen drukken, zodat ze uitkomt met het door de gemeente gekorte budget.

Verbouwing

Voor het zo ver is, moet er dus nog wel een verbouwing plaatsvinden. Wethouder Nina Hofstra (VVD) wees de culturele verenigingen voor de verkiezingen al op de mogelijkheid de schoolgebouwen over te nemen. Van der Tuuk heeft dan ook goede hoop dat de nieuwe raad van Tynaarlo en het nog te installeren college hieraan wel medewerking wil verlenen. ,,We hebben hierover al contact gehad met diverse partijen die nu ook tot het college toetreden. Zij waren erg enthousiast over het plan. Dat was voor de verkiezingen, het is nu zaak dat ze hun verkiezingsbeloften nakomen.’’

Bestaand pand Ol Eel

Ol Eel aast al langer op een plek in de vrijkomende schoolgebouwen. De historische stichting zit nu in een pand aan de Burgemeester Bähler-Boermalaan. Het huurcontract loopt echter af en het dak lekt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.