Een ‘ontbijtje scoren’ bij de burgemeester in Erm (+video)

Met de hele school lopend naar het schoolontbijt bij de buurman, die ‘toevallig’ ook nog burgemeester is. Daarmee begon woensdag de schooldag van alle 28 leerlingen van basisschool De Piramide in Erm.

Burgemeester Bouwmeester nodigde school thuis uit

Bij ruim 2500 basisscholen zijn deze week gezamenlijke ontbijtsessies op touw gezet in de Week van het Nationaal Schoolontbijt. Daarmee vragen de scholen aandacht voor nut en noodzaak van een goed ontbijt als onmisbare start van de dag. In Drenthe doen burgemeesters van negen gemeenten mee aan de actie; zij bieden meestal een ontbijt aan in hun gemeentehuis. De Coevorder burgemeester Bert Bouwmeester gooide het dit jaar over een andere boeg en nodigde een complete school uit zijn dorp bij hem thuis uit. Een kwestie van andere (ontbijt)koek, zeg maar.

‘Je moet eerst je kacheltje opstoken’

Strak in het pak en met ambtsketting om heten Bouwmeester en echtgenote Jeanet alle leerlingen uit hun woonplaats ’s morgens vroeg hartelijk welkom in hun huis met een stevige handdruk: ,,Hallo, welkom, ik ben Bert.” Veel kinderen kent hij van gezicht. In de grote hal staan gezellig gedekte tafels met allemaal lekkere en gezonde ontbijtitems uitnodigend op de kids te wachten: en al snel zit iedereen netjes aan tafel. Schooldirecteur Annet Horsting: ,,Op school moet je hard werken, dan moet je eerst je kacheltje opstoken. Dat doe je met een goed ontbijt.”

Schoolontbijt bij de burgemeester thuis

Florence was de ontbijtafspraak even vergeten

Het officiële praatje nemen de leerlingen voor lief, want de krentenbollen en gekookte eitjes lonken. Tom Warrink (8) hapt lekker in zo’n krentenbol. ,,Leuk zo”, vindt hij, ,,want we hebben dit nog nooit gedaan.” Florence Wind (6,5) vindt het vooral gezellig, zo met de hele school. Op haar bordje liggen zelfs twéé eitjes. ,,Want Tom wilde niet.” Ze was het vanochtend wel even vergeten, de ontbijtafspraak, dus thuis maakte ze al een boterham met pindakaas en hagelslag soldaat. ,,Maar ik lust nog wel wat, hoor!’’

Ian Brandt (9) begint de dag steevast met maar liefst vijf boterhammen. Vanochtend at hij er thuis toch maar vast ééntje: ,,Anders overleef ik het niet!” Lukas Lok (6) geniet van zijn bolletje met kipfilet en Riejanne Koops (11) ruilde vandaag graag haar gewone ontbijt met broodje en melk in voor een krentenbol. ,,Smaakt goed”, lacht ze.

150 euro voor Kinderpostzegels

Centraal thema van deze ontbijtweek is ‘een feestje voor iedereen’ en de Stichting Kinderpostzegels is dit jaar het goede doel: de gemeente Coevorden doneerde hiervoor 150 euro met overhandiging van een cheque na afloop van het ontbijt.

Burgemeester Bouwmeester blijkt zelf overigens een bescheiden ontbijter: ,,Ik eet beschuit, drink een glas sap en veel thee. Maar als ik soms een vroege ochtendvergadering heb met onze Duitse buren, dan gaat het er wel héél anders aan toe...”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.